Shell staat de komende jaren voor een mega-operatie bij de ontmanteling van productie-installaties bij het Brentveld in de Noordzee. Als het aan de Brits-Nederlandse energiereus ligt, blijven grote pijlers van beton en staal achter in de zee.

Dat meldt The Financial Times maandagavond.

Het legendarische Brent-olieveld telt vier grote productieplatforms van Shell die de komende jaren worden ontmanteld. Te beginnen met de Brent Delta in 2017.

Onderstaande plaatjes uit een Shell-verslag geven een indruk van wat er te gebeuren staat bij een operatie die nauwlettend wordt gevolgd door milieugroeperingen.

Ontmanteling Brent-platform

De eerste figuur laat zien dat de Brent Delta uit drie delen bestaat: de topconstructie die boven de zee hangt, de dragende pijlers en de voet op de zeebodem.

(klik voor uitvergroting)

brent delta 1

De topconstructie die in 2017 moet worden verwijderd bestaat zelf weer uit drie onderdelen.

(klik voor uitvergroting)

brent delta 2

Om een idee te geven van de afmetingen: op het punt waar het platform wordt 'afgesneden', steken de pijlers nog bijna 20 meter boven het zeeniveau uit. Vervolgens is de afstand tot het helikopterdek nog eens 44 meter.

(klik voor uitvergroting)

brent delta 3

Grote vraag is wat er met de overblijvende draagconstructie gaat gebeuren, als het platform is ontmanteld. Na uitgebreid onderzoek heeft Shell geconcludeerd dat het bedrijf dragende staal- en betonconstructies grotendeels wil laten staan, zo meldt zakenkrant The Financial Times.

Beton- en staalconstructies in de zee

Shell gaf maandag aan dat de veiligheids- en milieurisico's van het afbreken van onderliggende infrastructuur groter zijn dan de voordelen, aldus de zakenkrant.

Er moeten wel navigatiebakens worden geplaatst voor vissers en vrachtvaarders, als de draagconstructies achterblijven in de Noordzee.

Het standpunt van Shell wordt een belangrijke testcase, omdat olie- en gasmaatschappijen in de Noordzee in principe worden geacht geen sporen van hun activiteiten achter te laten, als ze platforms ontmantelen. Shell zal daarom een beroep doen op uitzonderingsbepalingen, als de plannen voor het achterlaten van beton- en staalconstructies in de zee later dit jaar worden voorgelegd aan de Britse overheid.

Bij moderne productieplatforms voor olie en gas wordt rekening gehouden met toekomstige ontmanteling, maar bij de oudere generatie waartoe de Brent-platforms horen was dat nog niet het geval, aldus de FT.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl