• De Amsterdamse AEX-index sloot woensdag sloot 3 procent hoger op 475,40 punten.
  • De AEX-index op het Damrak beleefde dinsdag de beste dag sinds de financiële crisis in 2008.
  • Beurzen zijn blij met een groot Amerikaanse steunpakket voor de economie van de VS.

De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een stevige winst gesloten. Ook de andere Europese beurzen zijn, na een wilde rit met flinke koersschommelingen, met winst de dag uitgegaan.

De Amsterdamse hoofdindex begon al in de plus met 3,5 procent in de plus op 478 punten en eindigde dag 3 procent hoger op 475,40 punten. De AEX had een dag eerder al bijna 9 procent gewonnen. De MidKap kreeg er 2,4 procent bij tot 651,80 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen klommen tot 4,5 procent. De beurs in Milaan ging 1,7 procent omhoog.

Altice Europe klom 0,2 procent in de MidKap. Het kabel- en telecomconcern rekent in heel 2020 op een verdere stijging van de operationele winst ondanks de coronacrisis. Het bedrijf heeft wel last van winkelsluitingen en lagere advertentie-inkomsten. Sportscholenuitbater Basic-Fit was hier de koploper en dikte meer dan 31 procent aan.

De AEX-index op het Damrak beleefde dinsdag de beste dag sinds de financiële crisis in 2008 en op Wall Street liet de Dow-Jonesindex de sterkste eendaagse stijging zien sinds de Grote Depressie in 1933.

Amerikaans steunpakket geeft beurzen hoop

Het nieuws dat de Amerikaanse regering en de Senaat een akkoord hebben bereikt over het omvangrijke noodpakket zorgde wereldwijd voor optimisme op beursvloeren. Het akkoord was bereikt na urenlange onderhandelingen tussen de leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, en de minister van Financiën Steven Mnuchin.

De Senaat zal woensdag over het akkoord stemmen. Het pakket moet vervolgens ook nog langs het Huis van Afgevaardigden, voordat het op het bureau van president Donald Trump belandt. Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, is gedurende de onderhandelingen om advies gevraagd. De Democraten hadden een eerdere versie van het stimuleringspakket maandag geblokkeerd.

De details over het stimuleringspakket zijn nog niet bekendgemaakt. Naar verwachting behelst het onder meer 500 miljard dollar om de hard geraakte sectoren te helpen en een vergelijkbaar bedrag om miljoenen Amerikaanse families te steunen met een direct geldbedrag van 3000 dollar.

Lees ook op Business Insider

Ook komt er 350 miljard voor leningen aan kleine bedrijven en 250 miljard voor hulp aan mensen die werkeloos zijn geraakt. Daarnaast gaat er 75 miljard naar de ziekenhuizen.

LEES OOK: Senaat gaat akkoord met steunpakket Trump van $2 biljoen – naar verluidt gaat een biljoen dollar naar bedrijven en Amerikaanse families