De Amsterdamse aandelenbeurs is maandag zeer positief begonnen aan de laatste maand van het jaar. Ook de andere Europese beurzen openden fors hoger.

De wapenstilstand in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China zorgde voor optimisme op de wereldwijde financiële markten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 2 procent in de plus op 529,78 punten. De MidKap klom 2,2 procent tot 712,44 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tot 2,5 procent bij.

Presidenten Donald Trump en Xi Jinping spraken tijdens de G20-top afgelopen weekeinde in Buenos Aires af de komende drie maanden verder te onderhandelen over een handelsakkoord tussen hun landen. In ruil daarvoor verhoogt Trump de importheffingen op Chinese producten op 1 januari niet. China gaat op zijn beurt onder meer Amerikaanse producten kopen om de handelsbalans wat evenwichtiger te krijgen.

Bereiken beide landen niet binnen negentig dagen een akkoord over onder meer intellectueel eigendom, landbouw, cyberdiefstal en handelsbelemmeringen, dan gaat de voorgenomen Amerikaanse tariefverhoging als nog in.

De Nikkei-index in Tokio eindigde maandag 1 procent hoger op 22.574,76 punten. Het was de zevende winstbeurt op rij voor de Japanse hoofdindex, die het hoogste niveau in zeven weken bereikte. Vooral de Japanse bedrijven die veel producten verkopen in China zaten in de lift. Technologiebedrijven als Hitachi en TDK klommen tot 4,3 procent, en de automakers Toyota en Honda wonnen 3,4 en 2,1 procent.

Lees ook op Business Insider