Koopjesketen Action heeft problemen met lege schappen door de coronacrisis.

Deels komt dat doordat veel distributiecentra in Europa wekenlang stillagen door de coronacrisis.

Maar Action haalt ook veel van z’n producten uit China, en ook dat is nu een stuk moeilijker.

Koopjesketen Action, de gevreesde concurrent van HEMA en Blokker, heeft leveringsproblemen. Die zorgen ervoor dat een deel van de schappen leeg is, terwijl de Nederlandse economie bezig is uit de lockdown te komen.

Er zijn tekorten doordat distributiecentra wekenlang stillagen door de coronacrisis. Daarnaast zijn leveringen uit China vertraagd, meldt radiozender BNR.

De budgetketen is afhankelijk van distributiecentra in onder meer Frankrijk, Duitsland en Polen, maar die waren wekenlang dicht of moesten op een veel lagere capaciteit draaien. En toen ze na het versoepelen van de lockdownmaatregelen weer open konden, lagen ze nog vol met paasartikelen van voor de coronacrisis.

“We zijn met een noodstop stilgevallen en moesten daarna als een raket weer verkopen. In België en Frankrijk stonden enorme rijen voor de deur”, zegt Yvette Moll van Action tegen BNR. “Die klanten kochten meer omdat ze dachten: wat als we straks wéér een lockdown krijgen.”

Action heeft leveringsproblemen in China

Maar ook in China, waar vrijwel alle producten die Action verkoopt vandaan komen, waren flinke problemen. Daardoor liepen de leveringen van die producten veel vertraging op.

Om de gevolgen van die vertraagde levering te beperken, probeert Action de goederen die er wél zijn zo goed mogelijk over alle winkels te verdelen. Daarom levert een Nederlands distributiecentrum nu goederen aan winkels in Frankrijk.

Dat helpt, maar ideaal is het nog niet. De budgetketen zegt dat winkels alsnog een stuk slechter bevoorraad zijn dan normaal. In het slechtste geval is 15 procent van het assortiment niet voorradig. De voorraden verschillen sterk per winkel en regio, zegt Moll tegen BNR.

Action, dat in handen is van de Britse investeringsmaatschappij 3i, kreeg in april zware kritiek toen de discounter eenzijdig besloot leveranciers pas na 60 dagen weer te betalen uit het oogpunt van cashmanagement.

Eerder deze week kondigde het kabinet aan dat er een wet komt die grotere bedrijven verplicht kleinere leveranciers uit het MKB binnen 30 dagen te betalen.

Lees meer: