Toyota heeft een productierijpe brandstofcelauto met waterstof als energiedrager gepresenteerd.

Het model heet Fuel Cell Sedan en komt in april 2015 in Japan op de markt en vanaf de zomer van volgend jaar in Europa en de Verenigde Staten.

Toyota zal de auto alleen op plaatsen aanbieden waar de infrastructuur enigszins ontwikkeld is. De kans dat de auto dus in Nederland te koop komt is daarmee erg klein, omdat pas vorig jaar werd besloten om in twee jaar tijd vier tankstations voor waterstof in ons land te bouwen.

Vrijwel zeker komt de auto wel naar Duitsland waar vóór eind volgend jaar een landelijk dekkend netwerk van 50 tankstations uit de grond wordt gestampt.

Goedkoper dan Tesla

De waterstofauto zal in Japan te koop zijn voor 7 miljoen yen. Dat is omgerekend ruim 50 duizend euro, al is de exacte internationale prijs nog niet bekendgemaakt. Dat is een stuk goedkoper dan de goedkoopste versie van de Tesla Model S, die vanaf 66 duizend euro verkrijgbaar is in Nederland.

Tanken duurt bovendien een aanzienlijk minder lang met de Toyota. De waterstofauto is binnen vijf minuten ‘volgetankt’, terwijl het opladen van een Tesla meer dan een uur kan duren.

Onderzoek naar brandstofcel

Een auto met brandstofcel gebruikt waterstof en zuurstof om zelf zijn eigen elektriciteit op te wekken en daarmee een elektromotor van stroom te kunnen voorzien. Waterstof kan via elektrolyse worden gewonnen uit water en als de benodigde elektriciteit daarvoor milieuvriendelijk (zonne- of windenergie) wordt opgewekt is het een zeer schone brandstof.

Lees ook op Business Insider

De afgelopen 20 jaar heeft Toyota veel onderzoek gedaan naar de techniek van de brandstofcel. Het exemplaar in de Fuel Cell Sedan zou substantieel kleiner zijn dan de tot nu gebruikte brandstofcellen in auto’s en ook efficiënter werken. Toyota belooft voor de Fuel Cell Sedan een actieradius die vergelijkbaar is met die van een benzineauto.

Nadeel blijft het voorlopig kleine netwerk van waterstoflaadstations, terwijl elektrische laadpalen wijdverspreid zijn.

Bekijk het ontwerp van de Toyota Fuel Cell Sedan in de onderstaande video.

Dit artikel verscheen eerder op Carros.nl. Lees meer autonieuws op Carros.nl.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl