Werknemers krijgen voortaan een rol in de voorbereiding en afwikkeling van het faillissement van hun werknemer.

Werknemers krijgen een stem bij de afwikkeling van het faillissement van hun bedrijf. Een voorstel van de PvdA hiervoor is dinsdagmiddag door de Tweede Kamer aangenomen, aldus persbureau ANP.

De Tweede Kamer keurde de modernisering van de Wet continuïteit ondernemingen goed. Het amendement op de wet uit 1893 was ingediend door PvdA-Kamerleden Jeroen Recourt en Grace Tanamal.

Werknemer krijgt meer invloed

Onder de aangepaste wetgeving zijn curatoren verplicht een werknemersvertegenwoordiging zoals de ondernemingsraad vertrouwelijk te informeren en te horen tijdens de zogeheten ‘stille voorbereiding’ van een faillissement – de zogeheten ‘pre-packfase’.

Het personeel krijgt niet alleen dezelfde informatiepositie als schuldeisers, werknemers krijgen nu ook een wettelijk vastgelegde rol wanneer de curator besluit gezonde delen van het bedrijf te laten voortbestaan. Ook krijgen werknemers een vertegenwoordiger in de commissie van schuldeisers.

Instrument tegen foute praktijken

De wettelijke borging van de werknemersbelangen is bedoeld om faillissementsfraude en praktijken van verkapte sanering tegen te gaan. Onlangs gingen bedrijven als Scapino, DA en Perry Sport op de fles gingen en maakten een snelle doorstart - maar wel met ander of minder personeel en vaak onder ongunstigere arbeidsvoorwaarden.

Door werknemers een stem te geven in de voorbereiding van het faillissement en zitting in de commissie van schuldeisers hopen Recourt en Tanamal te voorkomen dat de bedrijfstop voortaan zichzelf nog snel een bonus toekent voor de zaak bankroet gaat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl