De aandeelhouders van Shell hebben een resolutie afgewezen waarin het olie- en gasconcern strengere milieudoelstellingen wordt opgelegd. Actiegroep Follow This vroeg in het voorstel om concrete maatstaven waarop Shell zijn doelstellingen baseert. Van alle uitgebrachte stemmen was bijna 95 procent tegen.

Het bestuur van Shell adviseerde aandeelhouders met klem tegen de resolutie te stemmen. Volgens topman Ben van Beurden is de nieuwe maatregel onnodig, omdat Shell al zelf veel doet voor de overstap op milieuvriendelijke energiebronnen. Daarnaast vindt de directie dat de resolutie het bedrijf te veel beperkingen zou opleggen. Dit zou dan ten koste gaan van de concurrentiekracht van Shell, wat volgens het bedrijf nadelig is voor de aandeelhouders.

Follow This, een groep van ‘groene’ Shell-aandeelhouders, heeft als missie om Shell doelen te laten stellen die in lijn zijn met het klimaatakkoord van Parijs. De groep kreeg in mei 2017 de steun van drieduizend particuliere aandeelhouders en acht institutionele beleggers. Shell reageerde in november door te beloven de emissies van zijn eindproducten te halveren. Maar om de doelen van het klimaatakkoord te halen, is geen halvering van de CO2-uitstoot nodig, maar een CO2-neutraal energiesysteem in 2050, aldus Follow This.

Kort voor de stemming over de resolutie sprak Follow This-oprichter Mark van Baal nog van “misleiding” door Shell, dat volgens hem ten onrechte beweert dat de milieuambities van het concern in lijn zijn met het klimaatakkoord van Parijs. Van Beurden schermde daarop met wetenschappelijk onderzoek van topuniversiteit MIT, dat Shells bewering zou ondersteunen.

Follow This kreeg op de vergadering steun van verzekeraar NN. De institutionele belegger stemde voor, omdat doelstellingen zoals die in resolutie worden voorgesteld een “goed middel zijn om op koers te blijven in de energietransitie”. Pensioenfonds ABP onthield zich van een stemming. De organisatie vindt het zo kort na de presentatie van de klimaatambities van Shell nog te vroeg om een grondige herziening te eisen.

Milieudefensie uitte harde kritiek op de uitkomst van de stemming. Volgens de actiegroep hoeft Shell zich door de nee-stem niet te houden aan het klimaatakkoord. De milieuclub kondigde begin april een rechtszaak tegen Shell aan te spannen wegens milieuschade.

Eerder op de dag stemden beleggers al in met het beloningsbeleid voor de directie. In de aanloop naar de aandeelhoudersvergadering klonk er nog kritiek op de beloning voor onder meer topman Ben van Beurden, die in totaal 8,9 miljoen euro krijgt overgemaakt inclusief aandelen en pensioen. ISS, een grote adviseur voor aandeelhouders, was onder meer kritisch over het beleid van Shell op vlak van veiligheid.

Shell rekent op spoedig akkoord over gaswinning Groningen

Shell verwacht snel een definitief akkoord te sluiten met de overheid over de beëindiging van aardgaswinning in Groningen. Dat zei topman Ben van Beurden dinsdag tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van het olie- en gasbedrijf. Shell is voor de helft eigenaar van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die het aardgasveld in Groningen ontgint.

Van Beurden zei in een reactie op vragen van een Groningse boer ook dat de NAM te allen tijde zal betalen voor de aardbevingsschade die als gevolg van de gasboringen is ontstaan. Hij benadrukte daarbij dat Shell zelf schadevergoedingen zal betalen in het geval dat de NAM geen geld meer heeft. Voorlopig heeft NAM overigens nog genoeg geld in kas voor de schadeclaims, zei Van Beurden.

Het kabinet kondigde eerder dit jaar aan geleidelijk toe te werken naar de gehele beëindiging van gaswinning in Groningen. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken liet in april al weten dat er voor de zomer een akkoord zou zijn met Shell en ExxonMobil, de andere aandeelhouder van de NAM.

LEES OOK: Het kan best eens bitter koud worden in Europa door klimaatverandering – wetenschappers zijn bezorgd over de Golfstroom