ARK Investment Management, een kleine aandeelhouder van Tesla, heeft een open brief aan topman Elon Musk geschreven. Daarin verzoekt de investeringsmaatschappij Musk nadrukkelijk Tesla niet van de beurs te halen.

ARK Invest bezit 315.377 aandelen Tesla die tezamen om en nabij de 101 miljoen dollar waard zijn (omgerekend ruim 87 miljoen euro).

De reden dat ARK niet wil dat Tesla van de beurs vertrekt? De aandeelhouder denkt dat het aandeel bijna tien keer zo veel waard kan worden, vergeleken met de prijs van 420 dollar (omgerekend 363 euro) waarmee Musk Tesla van de beurs wil halen.

“Het aandeel Tesla is binnen vijf jaar tussen de 700 en de 4.000 dollar waard”, zegt Cathie Wood, oprichter en CEO van ARK Investment.

Tesla: een diepteinvestering

“Wie Tesla voor 420 dollar van de beurs haalt, waardeert het aandeel veel te laag en berooft aandeelhouders van de mogelijkheid om in het succes te participeren. Wij zijn van mening dat Tesla een diepte-investering is.”

Er zal echter flink wat water door de Nijl moeten stromen eer het aandeel Tesla 4.000 dollar waard is.

ARK gaat er in haar these van uit dat Tesla volledig transformeert van een autofabrikant naar een volwaardige "mobiele dienstverlener". Eenmaal op dat punt aangekomen zal Tesla winstmarges van 80 procent toucheren, denkt ARK. Het afgelopen kwartaal boekte Tesla een brutomarge van 15 procent.

"In het 4.000-dollarscenario hanteren we een conservatieve aanname: we verdisconteren alleen de winst uit auto's en bepaalde autonome taxinetwerken, niet die uit trucks, drones, energie-opslag of de Chinese MaaS-markt (Mobility-as-a-service)", schrijft ARK.

"We houden in onze berekening verder rekening met investeringen van zo'n 20 miljard dollar om de laatste vier markten te betreden en schaalgrootte te realiseren."

Analisten: aandeel Tesla maximaal $533 waard

Analisten hanteren in doorsnee een koersdoel van 333 dollar voor het Tesla-aandeel, aldus Bloomberg.

Zelfs de meest optimistische Wall Street-analist waardeert het aandeel op maximaal 533 dollar, net iets meer dan een achtste van ARK's hoogste schatting.

Waar topman Musk denkt met een beursexit geen last meer te hebben van beleggers die vooral naar de korte termijn kijken, vindt ARK het omgekeerde. "Ik begrijp waarom u Tesla van de beurs wil halen, maar ik moet u overhalen dat niet te doen", aldus de vermogensbeheerder.

"Als niet-beursgenoteerde onderneming is Tesla veel minder in staat om te optimaal profiteren van haar concurrentievoordeel. Geen onbelangrijke overweging, gelet op de netwerkeffecten en natuurlijke geografische monopolies die daaruit kunnen voortkomen."

"In de tweede plaats: bij een beursexit zou Tesla het zonder de publiciteit moeten doen waar u voor zorgt als topman van de best verkopende premium sedan in de VS. Met uw bekendheid verkeert u ook in de beste positie om de komende vijf jaar een volledig autonoom en landelijk taxinetwerk op te zetten."

Het aandeel Tesla is volatiel sinds Musk op 7 augustus verklaarde zijn bedrijf van de beurs te willen halen. Nadat het naar 389 dollar omhoog schoot, zakte het weer tot onder de 300 dollar, toen bekend werd dat de Amerikaanse beurswaakhond een onderzoek start en aandeelhouders een zaak tegen Tesla aanspannen. Het aandeel doet nu 321 dollar.

Persbureau Bloomberg meldde afgelopen donderdag dat Musk zakenbank Morgan Stanley heeft ingehuurd om de beursexit te begeleiden. Analist Adam Jonas van Morgan Stanley kondigde deze week aan te stoppen met het volgen van het aandeel. Dat gebeurt vaker als een zakenbank betrokken is bij transacties met een beursgenoteerd bedrijf.

(klik voor uitvergroting)

Tesla stock price

Foto: Markets Insider