Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. TomTom vangt bijna 1 miljard euro voor verkoop van een groot bedrijfsonderdeel

Navigatiespecialist TomTom stoot een bedrijfsonderdeel af dat software maakt voor volgssystemen van voertuigen. De divisie Telematics gaat voor 910 miljoen euro naar de Japanse bandenmaker Bridgestone. Plannen voor grote overnames of investeringen heeft TomTom niet: van de opbrengst wil het in Amsterdam aan de beurs genoteerde bedrijf 750 miljoen euro terugsluizen naar aandeelhouders.

2. Het plan B van Theresa May is in essentie het massaal weggestemde plan A

Nadat haar Brexit-deal vorige week met overgrote meerderheid werd weggestemd presenteerde de Britse premier Theresa May in het Lagerhuis een plan B dat geen enkele belangrijke aanpassing bevatte ten opzichte van haar zo massaal verworpen voorstel. Ze zei dat ze nog een keer gaat kijken naar het probleem van de ‘backstop’ over de grens tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland en dat ze daar met Brussel over gaat praten.

Ook beloofde ze overleg met het parlement en meer openheid in de volgende fase., maar met wezenlijke veranderingen aan de deal kwam ze niet. Ze lijkt erop te gokken dat parlementariërs onder de dreiging van een no deal-Brexit alsnog de overeenkomst die ze met de EU heeft gesloten gaan steunen.

3. Minister Hoekstra vindt Brussel te lief voor Italië

Lees ook op Business Insider

Minister Wopke Hoekstra van Financiën wil dat de Europese Commissie met meer informatie komt over haar besluit om af te zien van een strafprocedure tegen Italië vanwege de begroting die niet voldeed aan de Europese regels. “Het is een gemiste kans, en ik vind het verhaal niet overtuigend’’, zei Hoekstra na afloop van de eurogroep in Brussel.

4. GroenLinks maakt CO2-heffing inzet van de verkiezingscampagne

GroenLinks heeft een wetsvoorstel gepresenteerd voor een CO2-heffing voor de grote industrie. De heffing wordt inzet van de komende verkiezingscampagne en is een harde eis voor steun van GroenLinks aan de klimaatplannen van het kabinet. “Dit zijn klimaatverkiezingen”, stelt GroenLinks-leider Jesse Klaver. “Wij zetten geen handtekening onder een politiek klimaatakkoord waarin een CO₂-belasting ontbreekt.”

De coalitie verliest naar verwachting zijn meerderheid in de Eerste Kamer. Als dat gebeurt, heeft de regering de steun van GroenLinks mogelijk hard nodig.

5. Wereldleiders trekken naar Davos voor Wereld Economisch Forum

Vanaf dinsdag mag het Zwitserse stadje Davos opnieuw een heel palet aan grote namen uit de politiek en het bedrijfsleven verwelkomen, want het Wereld Economisch Forum wordt daar gehouden. Het thema: ‘Globalisering 4.0’. De deelnemers zullen zich buigen over meer inclusieve samenlevingen en het beschermen van kwetsbare gemeenschappen.

Toch zijn niet alle grote wereldleiders daarbij:  de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Franse collega Emmanuel Macron blijven thuis. Hier zie je wie er wél gaan.

6. WhatsApp laat je berichten nog maar 5 keer doorsturen

Gebruikers van WhatsApp kunnen voortaan een bericht nog maar doorsturen naar vijf andere gebruikers of groepen, in plaats van twintig. Die maatregel neemt de berichtendienst om de snelle verspreiding van nepnieuws tegen te gaan. De limiet gold al sinds juli in India, waar veel problemen zijn met lynchpartijen na massaal doorgestuurde berichten.

7. Hoge bouwkosten mede oorzaak van peperdure nieuwbouw

Prijzen van nieuwbouwwoningen stijgen gemiddeld veel harder dan die van bestaande bouw, zo bleek maandag uit nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau. In een sectorrapport over de bouw bevestigen economen van ABN Amro dit.

Door hogere kosten voor bouwmaterialen en schaarste aan personeel is het voor bouwbedrijven lastig om te voldoen aan de extra vraag naar nieuwbouwwoningen. Het krappe aanbod van nieuwbouw jaagt de prijzen zodoende extra op.

Onderstaande grafiek laat zien dat het gemiddelde prijsverschil tussen nieuwbouw en bestaande bouw inmiddels is opgelopen tot ruim 100 duizend euro.

 

8. Jumbo haalt opgelucht adem: ook Aldi maakt kilo bananen duurder dan €1

Een week lang waren de bananen bij de Aldi goedkoper dan bij de Jumbo. De gele grootgrutter verhoogde vorige week de kiloprijs van 0,99 euro naar 1,09 euro, maar Aldi deed niet hetzelfde.

Een probleem voor Jumbo, want die adverteert met de laagsteprijsgarantie. Mensen die ergens anders hetzelfde product goedkoper zien, krijgen het gratis.

Maar nu is Aldi terug in het gareel: ook de discounter heeft de kiloprijs van bananen verhoogd naar 1,09 euro. Kwestie van miscommunicatie?

9. Michael van Gerwen is uitgeroepen tot beste darter van het jaar

En weer een prijs voor Michael van Gerwen. Twee zelfs. De Brabantse wereldkampioen is op het PDC-gala in Londen uitgeroepen tot darter van het jaar. Ook sleepte hij de award voor ‘ProTour Player of the Year’ binnen, voor zijn prestaties buiten de major-toernooien. ‘Mighty Mike’ werd voor de vierde keer op rij verkozen tot beste speler van de wereld.

Niet slecht, voor iemand die als tiener de badkamer van Dennis Bergkamp betegelde.
 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Bekijk de best gelezen verhalen op Business Insider van maandag:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit bericht bekijken op Instagram

2018 was een dramatisch jaar voor de cryptomarkt, maar niet voor de digitale gulden, zegt oprichter Rijk Plasman. - “Voor ons was 2018 een mooi jaar vanwege de technische ontwikkelingen”, zegt de zoon van de bekende strafpleiter Peter Plasman. Net als andere cryptomunten daalde ook de gulden fors in waarde, maar die ‘ontnuchtering’ was volgens hem juist leerzaam voor investeerders. Bovendien is Plasman vanaf het begin betrokken bij de gulden, dus bij hem is er nog steeds sprake van een “dikke plus”. - Lees het hele interview met Rijk Plasman via link in bio. - #cryptocurrency #bitcoin #gulden #blockchain #ondernemer #entrepreneur #ondernemen #zakelijk

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op