Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Prijs nieuwbouwwoning gaat nog veel harder omhoog bij bestaande huizen

De prijsstijging van nieuwbouwwoningen gaat nog harder dan die van bestaande woningen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek en het Kadaster. In het derde kwartaal van 2018 waren nieuwbouwhuizen 17 procent duurder dan een jaar eerder. Bestaande woningen waren 9,2 procent duurder in dezelfde periode. Het is het vierde kwartaal op rij dat de prijzen van nieuwbouwwoningen harder stijgen dan die van bestaande koopwoningen.

Gemiddeld stegen de huizenprijzen met 10,2 procent in het derde kwartaal. Daarmee is Nederland op een na het land met de grootste prijsstijging in de Europese Unie. Met een gemiddelde stijging van 15 procent stijgen de huizenprijzen alleen in Slovenië harder dan in Nederland.

2. Heeft Theresa May een plan B voor de Brexit?

Het is niet alleen Blue Monday, maar ook de dag dat Theresa May met een plan B moet komen voor de Brexit. Maar gebeurt dat ook? Afgelopen dinsdag stemde het Lagerhuis haar deal, die ze met Brussel had gesloten om de Europese Unie om 29 maart te verlaten, met een historisch grote meerderheid weg.

Het lijkt er niet op dat de Britse premier al een alternatief heeft bedacht waarmee ze wél een meerderheid van het parlement mee krijgt. Daarvoor zou ze heel Hollands moeten polderen met de oppositie. Echter, de belangrijkste oppositieleider Jeremy Corbyn wilde niet met haar in gesprek zolang ze een no deal-Brexit niet als een ‘no go’ bestempelt.

Lees ook op Business Insider

Ondertussen willen Britse parlementsleden met een wetsvoorstel voorkomen dat het land eind maart zonder afspraken uit de EU vertrekt. Minister van Handel Liam Fox heeft dat plan zondag al fel afgewezen.

3. Mediaschuwe Huawei-baas zegt openlijk dat hij zijn dochter ‘heel erg mist’

Rhen Zhengfei, de persschuwe oprichter van de Chinese elektronicagigant Huawei, heeft een jarenlange stilte verbroken om te zeggen dat hij zijn dochter ‘heel erg mist’. Meng Wanzhou werd 1 december gearresteerd in Canada op verzoek van Amerikaanse justitie. De CFO van Huawei zou Amerikaanse sancties hebben overtreden door handel te drijven met Iran.

Huawei, de tweede grootste smartphone-maker ter wereld, heeft niets verkeerd gedaan, zei vader Ren in een persconferentie in Shenzhen. Het was de eerste keer sinds 2015 dat hij met de pers sprak.

4. Democraten vinden Trumps voorstel om shutdown te stoppen ‘onacceptabel’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een aanbod gedaan om de shutdown te beëindigen. Hij wil onder meer meer medewerkers voor grensbewaking en 800 miljoen dollar voor humanitaire nood bij de zuidelijke grens met Mexico. Hij bood ook aan de minderjarige kinderen van ongewenste vreemdelingen langer te beschermen. In ruil daarvoor zou het Congres met 5,7 miljard dollar voor de muur met Mexico over de brug moeten komen.

De Demorcraten hebben echter al afwijzend gereageerd. De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi noemde Trumps voorstel een ‘compilatie van eerder afgewezen voorstellen’.

5. Kost een pilsje binnenkort 3 euro?

Horeca-ondernemers zijn in 2019 opnieuw meer geld kwijt aan het inkopen van pils. De vier grote brouwerijen hebben voor 2019 opnieuw hun prijzen verhoogd, meldt vakblad Misset Horeca.

De vraag is of hotels, restaurants en cafés dat doorberekenen aan de klant. Doen ze dat, dan zou de prijs van een glas pils van 25 centiliter weleens boven de 3 euro uit kunnen komen. “Die prijs is een psychologische barrière. Toch moet je die stap als ondernemer uiteindelijk maken om rendabel te kunnen werken”, aldus de Haagse kroegbaas Maarten Hinloopen tegen De Telegraaf.

6. China boekt laagste groei in decennia: dit is de reden

De Chinese economie is in het slotkwartaal van 2018 met 6,4 procent gegroeid, en over het hele jaar met 6,6 procent. Dat is het laagste groeipercentage in decennia. Dat heeft mede te maken met de omslag van van hoge exportgroei, naar een economie die meer op binnenlandse consumptie drijft. Maar vooral ook met maatregelen die de Chinese overheid heeft genomen om de kredietgroei voor private bedrijven af te remmen. Lees daar hier meer over.

7. Buitenlandse opkoopfondsen azen op moederbedrijf van verzekeraar Reaal

De Nederlandse verzekeraar Vivat, waaronder merken als Reaal en Zwitserleven vallen, staat al maanden in de etalage. Maar wie wordt de koper? Ten minste vijf zogenoemde private-equitypartijen willen een bod uitbrengen op Vivat, zeggen ingewijden maandag in Het Financieele Dagblad.

Andere mogelijke kopers zijn verzekeraars Aegon en ASR. Vraag is hoe toezichthouder De Nederlandsche Bank aankijkt tegen de belangstelling van buitenlandse partijen die vooral voor het snelle geld gaan.

8.De iPhone SE is stiekem weer te koop in de VS

De iPhone SE is opgedoken in de zogenoemde clearance-sectie van de Amerikaanse Apple Store. Daarin staan producten die nog nieuw in de doos zitten, maar die officieel niet meer deel uitmaken van het assortiment.

Een iPhone SE met 32 GB opslag is verkrijgbaar voor 249 dollar. Apple stopte in september 2018 met de verkoop van de iPhone SE, ondanks dat het een populair model was. De Nederlandse Apple-shop heeft helaas niet zo’n sectie met aanbiedingen.

Bekijk de best gelezen verhalen op Business Insider van afgelopen weekend:

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit bericht bekijken op Instagram

2018 was een dramatisch jaar voor de cryptomarkt, maar niet voor de digitale gulden, zegt oprichter Rijk Plasman. - “Voor ons was 2018 een mooi jaar vanwege de technische ontwikkelingen”, zegt de zoon van de bekende strafpleiter Peter Plasman. Net als andere cryptomunten daalde ook de gulden fors in waarde, maar die ‘ontnuchtering’ was volgens hem juist leerzaam voor investeerders. Bovendien is Plasman vanaf het begin betrokken bij de gulden, dus bij hem is er nog steeds sprake van een “dikke plus”. - Lees het hele interview met Rijk Plasman via link in bio. - #cryptocurrency #bitcoin #gulden #blockchain #ondernemer #entrepreneur #ondernemen #zakelijk

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op