Met 658 bierbrouwerijen in Nederland is de keuze voor speciaalbieren enorm. Hoewel de grote boom van de afgelopen jaren voorbij lijkt te zijn, blijft het aanbod gerstenat voorlopig nog fors groeien.

Door alle biertjes zie je misschien de tap niet meer, want welk biertje is de moeite waard om eens te drinken? Het vak van biersommelier is niet voor niets zo in opkomst.

Untappd, een app om bier te beoordelen, houdt wereldwijd bij wat de allerbeste bieren zijn volgens hun gebruikers. Business Insider zet op basis van hun bevindingen de tien beste brouwerijen van Nederland op een rij.


1. Tommie Sjef Wild Ales 🍺 Den Helder

Plaats: Den Helder, Noord-Holland
Waardering: 4,06 sterren
Opgericht in 2014

tommie-sjef-wild-ales

De beste bierbrouwer van Nederland is meteen een van de jongste: Tommie Sjef Wild Ales. De 25-jarige oprichter Tommie Sjef Koenen wordt in 2013 verliefd op bier als hij op een terras in Antwerpen een geuze drinkt, een biervariant die bestaat uit een mengsel van jonge en oude lambieken. “Het smaakte als een oerdrank. Zo puur, zo eerlijk”, vertelt hij in een interview met NRC Handelsblad.

Koenen besluit zelf deze ‘wilde bieren’ (vandaar de naam Wild Ales) te gaan maken. Met behulp van crowdfunding opent de bierfanaat zijn eigen brouwerij in Den Helder. Koenen is niet de enige die zich bezighoudt met wilde bieren. Lambieken worden gaandeweg moeilijker om in te kopen. Hij besluit ze daarom zelf te brouwen.

De best gewaardeerde biersoort van Tommie Sjef Wild Ales is volgens Untappd de Druif. De Poolse gebruiker Grzgrz T. beschrijft het bier als “aangenaam” en “elegant zuur” dat naar “kersen, frambozen, peper, tannines” smaakt.


2. De Moersleutel 🍺 Alkmaar

Plaats: Alkmaar, Noord-Holland
Waardering: 3,95 sterren
Opgericht in 2015
Vier broers staan aan het hoofd van brouwerij De Moersleutel. Dat ze in 2015 niet kiezen voor een naam als Four Brothers Brewing Company laat een korte rondgang op Untappd al zien. Daar zijn er meer van.

De mannen achter De Moersleutel – Pim, Tom, Rob en Max Zomerdijk – vernoemen hun brouwerij met een knipoog naar hun eigen achtergrond: ze zijn allemaal technisch en handig. In 2015 begint het bedrijf in een oud GGZ-complex in Heiloo, maar in 2017 verhuizen de broers naar een eigen brouwerij in Alkmaar. De Moersleutel is als apart merk onderdeel van de brouwerij van hun ouders, Zomerdijk Brewing and Blending.

De Moersleutel staat bekend om de donkere stouts en porters zoals ‘Motorolie’ en ‘Je Moer’. Untappd-gebruiker Geert omschrijft die eerste als “Chocoladetonen, mooie moutbitters, overheersend zoet. Dikke textuur. Volle bak smaak!”

Bierkenner Thomas Hoogendam recenseert hieronder de ‘Motorolie’:


3. Mederij Marcus 🍺 Helmond

Plaats: Helmond, Noord-Brabant
Waardering: 3,88 sterren
Opgericht in 2016

Mederij Marcus brouwt een heel bijzonder soort bier: medes. De geschiedenis van deze gefermenteerde honing in water (met kruiden) gaat ver terug. Sommige experts schatten dat dit bier meer dan negenduizend jaar geleden voor het eerst werd gebrouwen. Het is de drank van de Vikingen, Kelten, de oude Grieken en farao’s. Een bier met meer baggage dan een IPA, zeg maar.

Op de website beschrijft oprichter Mark van der Waals de aantrekkingskracht van de mede:

‘Over het ontstaan bestaan zeer veel verschillende theorieën […] Belangrijker is om te weten dat je Mede kan drinken zoals jijzelf graag wilt. Of het nu uit een likeurglaasje, fles of hoorn, warm of koud komt, zolang je er van geniet.’

En dat lijken de Untappd-gebruikers te doen. Zoals Jeroen over de ‘A Bee In Your Beer’: “Licht zuurtje. Maar erg goed en lekker bier. (Daar kunnen ze bij Leffe ’n voorbeeld aan nemen).”


4. Kloosterbrouwerij Haagsche Broeder 🍺 Den Haag

Plaats: Den Haag, Zuid-Holland
Waardering: 3,79 sterren
Opgericht in 2013

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Vandaag is het de dag van de Heilige Johannes de Evangelist, naamheilige van de broeders van Sint Jan. Wij brouwen ter ere van dit feest ons bijzondere Johannesbier, een quadrupel die zich perfect leent voor langere rijping. Vanaf morgen is dit bier exclusief te koop in onze kloosterwinkel. Er is een “normale” versie en een houtgerijpte (bourbon), evenals een aantal flessen van voorgaande jaren. #johannes #kloosterbier #johannesdag #quadrupel #barrelaged

Een bericht gedeeld door Haagsche Broeder (@haagschebroeder) op

In het centrum van Den Haag vind je in de Oude Molstraat Kloosterbrouwerij Haagsche Broeder. Gevestigd in de priorij van de Broeders van St. Jan wordt hier sinds 2014 officieel bier gebrouwen. De wortels van de donkere bieren als Vicaris, Novice en Prior liggen dieper.

In 2010 bezocht brouwer Kees Verbogt op Open Monumentendag de priorij en sprak daar met de broeders over "hoe mooi het zou zijn om bier te brouwen in zo'n mooi klooster als dit", schrijft de website van de Haagsche Broeder. Hoewel het eerst een hobby was, maakten de broeders en brouwers in 2013 de samenwerking officieel door de Stichting Haagsche Broeder op te richten.

Er zit een filosofie achter het bier van Kloosterbrouwerij Haagsche Broeder, die ook uitgedragen wordt door de Broeders van St. Jan:

We worden overladen met prikkels, maar tegelijkertijd blijft er maar weinig echt hangen. Veel mensen ervaren het dagelijkse leven als vluchtig en soms zelfs oppervlakkig. We zijn bang de essentie te missen, maar tegelijkertijd nemen we niet altijd genoeg tijd om de essentiële dingen tot ons te nemen. Bij Haagsche Broeder vinden we dat belangrijk; de tijd en rust nemen om aandacht te schenken aan wat we echt belangrijk vinden.

Volgens Untappd zijn de beste biertjes van Kloosterbrouwerij Haagsche Broeder de Prior en de Novice. Dee eerste is fruitig, ietwat zuur en dee tweede donker maar niet zwaar met zoete bloemige hop.


5. Vandenbroek 🍺 Midwolde

Plaats: Midwolde, Groningen
Waardering: 3,77 sterren
Opgericht in 2014

In de jaren zeventig werkt Toon van den Broek in de brouwerij De Kroon in Oirschot om het vak te leren. Als hij zelf thuis begint te brouwen ontdekt hij net als Tommie Sjef Koenen van Tommie Sjef Wild Ales de geuze- en kriekbieren in België. Van den Broek is er gek op en gaat er zelf mee aan de slag.

Toch verruilt hij in de jaren tachtig zijn brouwerij voor een biodynamisch-melkveehouderij met kaasmakerij. Na de mondenklauwzeercrisis in 2001 besluit Van den Broek zich weer te storten op het bier. Eerst hobbymatig, in 2014 als geregistreerde brouwerij. Hij richt zich op Vlaamse bruinen, lambieken en geuze-bieren.


6. Brouwerij de Molen 🍺 Bodegraven

Plaats: Bodegraven, Zuid-Holland
Waardering: 3,77 sterren
Opgericht in 2004

brouwerij-de-molen
Menno Olivier. Foto: brouwerijdemolen.nl

In Bodegraven vinden we de nummer zes van Nederland: Brouwerij de Molen. Na twaalf jaar experimenteren begint deze brouwerij in 2003 onder de naam De Salamander. Medeoprichter Menno Olivier doet ervaring op bij de Texelse Bierbrouwerij en Brouwerij de Prael. Zeer goede leerscholen zoals je mag verwachten van deze grote namen.

De brouwmeesters van De Molen houden niet van stilzitten, dus daarom experimenteren zij er op los. Elke zes weken brouwen ze een nieuw bier, zoals vastgelegd in een mission statement: 'nooit eerder gebrouwen en misschien ook nooit meer gebrouwen'. Op Untappd wordt het resultaat - tot nu toe meer dan tachtig biersoorten - overwegend positief gerecenseerd.

De lekkerste biertjes van Brouwerij de Molen zijn volgens Untappd de Vuur & Vlam (IPA) en de Hop & Liefde (Pale Ale). En hoe raad je het, ze smaken hoppig en niet te bitter.


7. Bierbrouwerij De Koningshoeven 🍺 Berkel-Enschot

Plaats: Berkel-Enschot, Noord-Brabant
Waardering: 3,76 sterren
Opgericht in 1884

la-trappe
Foto: latrappetrappist.com

Het allereerste trappistenbier van Nederland wordt gebrouwen in Berkel-Enschot. Veel van de brouwerijen in deze lijst kunnen veel leren van bierbrouwerij De Koningshoeven die al sinds 1884 actief is.

Franse monniken vonden hier in Noord-Brabant een onderkomen in een oude schaapskooi. Om in hun levensonderhoud te voorzien begonnen de geestelijken bier te brouwen. En niet onverdienstelijk, want 135 jaar later doen ze dat nog steeds. Al staat de bierproductie nu onder toezicht van de monniken en wordt het brouwen overgelaten aan de medewerkers van wat nu een dochterbedrijf is van Bavaria. Je kent het bier waarschijnlijk onder de naam La Trappe.

Volgens Untappd is de La Trappe Quadrupel het beste biertje van de brouwer, maar dat zal de bierliefhebber niet verrassen.


8. d'Ooijevaer 🍺 Gennep

Plaats: Gennep, Limburg
Waardering: 3,76 sterren
Opgericht in 2013

De jongens van d'Ooijevaer vertellen graag een mooi verhaal over de oorsprong van hun brouwerij. "[Het] begint in de vallei waar Maas en Niers samenkomen", schrijven zij op hun website. "Het stadje waar fictie en realiteit droomachtig in elkaar opgaan, waar vruchtbare gronden en prachtige bossen de omgeving groen kleuren."

Erg bloemrijk allemaal. Het epos van d'Ooijevaer is makkelijker terug te brengen naar een kroegontmoeting in 2012 waar de zes mannen uit Gennep - Stephan Konings, Bart Schouteten, Roy Kamps, Vincent Jansen, Michel Rouschop en Martijn Stevens - besluiten hun eigen bier te gaan brouwen. Ze kiezen voor donkere stouts en stevige Vlaamse bieren. Zoals de Code Oranje en de LOC 94 die door de gebruikers van Untappd bestempeld worden tot de betere Nederlandse bieren.


9. Brouwerij Kees 🍺 Middelburg

Plaats: Middelburg, Zeeland
Waardering: 3,71 sterren
Opgericht in 2015

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Brouwerij Kees (@brouwerijkees) op

Kees Bubberman heeft een professionele hekel aan 'doorsnee, 'saaie' of matig gebrouwen bieren'. Daarom richt hij in 2015 zijn eigen toko op. Als brouwer bij Brouwerij Emelisse ziet hij hoe dit bedrijf door toeristen uit Groot-Brittannië en de VS uitgroeit tot een internationaal merk.

Er is niet alleen een grote vraag naar IPA's, porters en coffee stouts in Emelisse, maar ook in de rest van Nederland. Laten dat nu allemaal interessante en niet-saaie bieren zijn. Dat spreekt Bubberman aan. Naast de zeventien standaardbieren - van stouts tot IPA's - brouwt Bubberman geregeld speciale seizoensbieren en doet hij aan samenwerkingen met andere brouwerijen.

Met zijn eclectische assortiment en hippe uiterlijk - de vormgeving van de bieren zijn een mix van LaCroix-frisdrank en het Brooklynse Evil Twin-bier - scoort Brouwerij Kees. Vijf van Bubbermans bieren staan steevast op Ratebeer.com in de Nederlandse top vijftig. In 2016 wordt de brouwerij verkozen als een van de beste wereldwijde nieuwkomers.

Volgens de gebruikers op Untappd zijn de Caramel Fudge Stout en de Farmhouse de beste bieren om te drinken van Brouwerij Kees.


10. Batches Beer Manufacturers 🍺 Berlicum

Plaats: Berlicum, Noord-Brabant
Waardering: 3,69 sterren
Opgericht in 2017

Batches Beer Manufacturers is een samenwerking tussen twee bierbrouwers: Paul Kitzen van D’n Draok en Uwe Kalms van Uthoka Brewery & Beer Sommelier wilden verder gaan dan de creaties die ze afzonderlijk maakten. Volgens Bierista willen zij met Batches hun wildste bierfantasieën waarmaken. Hun slogan is niet voor niets:

'We Brew Whatever The Fuck We Want'.

Batches Beer Manufacturers brouwen daarom wel in zeer kleine - en zeer gewilde - hoeveelheden, ook omdat hun kleine brouwerij toestaat enkel 500 liter in totaal te brouwen. Elk bier wordt eenmaal gebrouwen en daarna nooit meer. Tot nu toe zijn er vijf gelimiteerde 'batches' gemaakt: Muntel Juice, Ice Ice Baby, Double de Beaulieu, Dark Mandarin en Bila Tserkwa.

Volgens de gebruikers van Untappd is het bruine Duitse bier Dark Manderin, oftewel Batch 004, de lekkerste.

Misschien vind je deze artikelen over bier en brouwerijen ook leuk: