Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten

1. Trump en Kim Jong-un ontmoeten elkaar eind februari opnieuw

Op 27 en 28 februari schudden Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un elkaar opnieuw de hand. Dan staat een nieuwe top gepland, maakte de Amerikaanse president bekend tijdens de State of the Union-toespraak.

Trump zei bij zijn speech dat Amerika in “een grote oorlog met Noord-Korea” verwikkeld zou zijn als hij niet tot president was gekozen, en benadrukte zijn goede band met Kim.

2. Trump slaat verzoenende toon aan, behalve over de muur bij Mexico

In de State of the Union was Trump mild. Hij sprak verzoenende woorden richting de Democraten, totdat hij begon over de grensmuur met Mexico. "Ik zal hem gebouwd krijgen", aldus Trump over de muur waar de Democraten weigeren geld voor vrij te maken in de begroting. Een nieuwe sluiting van de Amerikaanse overheid hangt in de lucht.

3. EU praat met May, maar rekent op no deal-Brexit

De Britse premier Theresa May  komt donderdag naar Brussel om concessies van de Europese Unie te vragen over de grensregeling met Ierland. Volgens May gaat ze onderhandelen, terwijl haar gastheer Jean-Claude Juncker dat ontkent.

De EU wil niet heronderhandelen over de eerder afgesproken noodoplossing om de grens tussen Ierland en Noord-Ierland na de Brexit open te houden. May wil proberen om de Europese Commissie te overtuigen dat er alternatieven zijn. Inmiddels roepen tegenstanders binnen haar eigen partij May op om dan de hulp van Donald Trump in te roepen.

Intussen zeggen diplomaten in Brussel tegen zakenkrant The Financial Times dat het risico van een chaotische no deal-Brexit groter is dan ooit. "We stevenen op de afgrond af."

4. Rutte: duw mensen geen warmtepomp door de strot voor klimaatakkoord

Minister-president Mark Rutte hoopt een zeer groot deel van de Tweede Kamer mee te krijgen met de klimaatvoorstellen die de komende maanden verder worden uitgewerkt. "Misschien wel meer dan honderd zetels", zei de premier in het debat over het concept-klimaatakkoord.

De premier erkende dat er nog de nodige 'heftige debatten' overheen zullen gaan, voordat er een definitief akkoord ligt. Hij benadrukte dat het eindresultaat voor iedereen behapbaar moet zijn, maar ook dat het doel om de CO2-uitstoot in 2030 met de helft te hebben teruggebracht ten opzichte van 1990, moet worden gehaald.

Rutte zei dat niemand gedwongen wordt direct een warmtepomp of elektrische auto te kopen. "Het hoeft niet morgen, we gaan het op een nette manier doen en niet mensen het leven onmogelijk maken." Ook bedrijven moeten volgens de premier hun steentje bijdragen, maar wel met behoud van de Nederlandse concurrentiepositie.

5. Spaarplatform dat hoge rentes biedt trekt €100 miljoen groeikapitaal aan

Het jonge spaarplatform Raisin biedt de mogelijkheid om in diverse Europese landen bij banken te sparen die relatief hoge rentes bieden. Naar eigen zeggen heeft Raisin al bemiddeld voor spaargeld ter waarde van 10 miljard euro en heeft het platform 160 duizend klanten geholpen. Raisin heeft in een nieuwe financieringsronde liefst 100 miljoen euro opgehaald bij investeerders en wil zich nu ook op de markt voor indexfondsen storten, zo meldt het FD.

De spaarrentes die je op Raisin kunt vinden, liggen iets hoger dan wat in Nederland gebruikelijk is. Maar heel veel scheelt het niet. Zo bieden de hoogste spaardeposito's voor drie jaar vast in Nederland momenteel 1 procent rente. Daar stelt Raisin een driejarig deposito bij een Letse bank met 1,25 procent rente tegenover.

6. Alleen Zandvoort zou nog kans maken op een Formule 1-race

Pech voor Assen. Volgens documenten die in handen zijn van RTL Nieuws is alleen Zandvoort nog in de race om de Formule 1 naar Nederland te halen. Het circuitpark in de duinen zou tot 31 maart de tijd hebben om de financiering rond te krijgen. Lukt dat niet, dan kijken de organisatoren van de Formule 1 verder.

Zandvoort kan in ieder geval geen beroep doen op de overheid. Het kabinet steekt geen geld in het plan, aldus minister Bruins.

7. Schiphol botst tegen groeilimiet aan: dan maar de zee in?

Schiphol passeerde in 2018 voor het eerst de grens van 70 miljoen passagiers, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2017 deden 68,4 miljoen bezoekers de luchthaven aan. Ook het aantal starts en landingen nam met een half procent toe tot 499 duizend vliegbewegingen in 2018.

Veel meer kan Schiphol niet hebben. Tot 2020 mag Schiphol iet meer dan 500 duizend vliegbewegingen per jaar uitvoeren. Besprekingen over verdere groei na die periode zitten muurvast. Voorzitter Hans de Boer van werkgeversclub VNO-NCW heeft geopperd om de mogelijkheid van een vliegveld in zee serieus te nemen.

8. Megaboete vormt slechts rimpeltje op de winst van ING

Bij de stroom van jaarcijfers op de beurs waren woensdag twee in het oog springende bedrijven aan de beurt: grootbank ING en navigatiespecialist TomTom. Voor ING geldt dat de bank afgelopen jaar een megaboete van 775 miljoen euro voor de kiezen kreeg vanwege tekortschietende controles op witwaspraktijken. Maar op de totale winst van 4,7 miljard euro in 2018 is dat slechts een rimpeltje.

Voor navigatiespecialist TomTom geldt dat het bedrijf systematisch in omzet krimpt, vanwege de terugloop van de verkoop van klassieke navigatiekastjes. Maar nieuwe activiteiten voor digitale kaarten en verkeersinformatie groeien wel. Per saldo haalde TomTom in 2018 een omzet van 861 miljoen euro, bij een winst van bijna 45 miljoen euro.

9. Paus krijgt $1 miljoen als hij vegan wordt

Milieu-activisten hebben paus Franciscus tot een bijzondere weddenschap uitgedaagd. Als hij in de vastentijd voor Pasen veertig dagen veganistisch leeft, dan krijgt de Paus 1 miljoen dollar om te doneren aan een goed doel. De 12-jarige Genesis Butler, die al sinds haar zesde geen dierlijke producten eet, is het gezicht van de actie.

In The Guardian doet ze een oproep aan de paus: "Ik zoek uw steun om een van de grootste onderliggende oorzaken van de klimaatproblemen aan te pakken: de veeteelt."
 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van dinsdag: