TomTom gaat zijn data voor kaarten en verkeersinformatie voor een groot deel in de clouddienst Azure van Microsoft opslaan. Tegelijk zal Microsoft navigatiedata van TomTom toevoegen aan Bing Maps in een poging om beter te kunnen concurreren met Google Maps.

De Nederlandse navigatiespecialist en de Amerikaanse softwaregigant maakten de uitbreiding van hun samenwerking maandag bekend. Volgens TomTom was het na anderhalf jaar samenwerken tijd om de banden aan te halen.

“We werken al een tijdje samen en vonden het tijd om het partnerschap te versterken”, zegt Anders Truelsen, managing director van TomTom Enterprise tegen Business Insider.

Azure bevat een kaartendienst genaamd Azure Maps, met locatiedata waar bedrijven en software-ontwikkelaars gebruik van kunnen maken. Azure-gebruikers kunnen op kaarten gebaseerde software ontwikkelen, locatiedata aan apparaten koppelen en voertuigen volgen.

In april 2018 investeerde Microsoft nog 5 miljard dollar (4,4 miljard euro) in Internet of Things, ofwel apparaten die gekoppeld aan het internet. Sommige klanten van Microsoft, waaronder Walmart en Starbucks, maken al gebruik van de IoT-diensten van Azure.

"TomTom heeft een geweldig aanbod van de meest actuele kaarten en verkeersinformatie", zegt Sam George, directeur van Azure IoT bij Microsoft tegen Business Insider. "Dat draagt echt bij aan de groei van bedrijven waar we mee samenwerken en die de intelligent-edge-platforms van Microsoft omarmen."

Landbouw: volgsystemen voor gewassen en vee

Klanten in de landbouwsector kunnen de data bijvoorbeeld gebruiken om hun productiviteit te verhogen door gewassen, vee en tractors te monitoren. Anderen kunnen weer voordeel halen uit realtime updates van lokale weersvoorspellingen. Bezorgbedrijven kunnen de data gebruiken om de beste bezorgroutes te bepalen en klanten updates te versturen over de bezorgstatus.

Ook in de stad kunnen de locatiedata slim worden toegepast, bijvoorbeeld voor realtime parkeertarieven, verkeersinformatie op straatniveau, het verminderen van lawaaioverlast en het verkleinen van de ecologische voetafdruk van een stad.