Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. De verhoging van het eigen risico naar 400 euro gaat toch niet door. De coalitie-in-spe van CDA, VVD, D66 en ChristenUnie heeft besloten om het eigen risico op 385 euro te houden. Om dat te betalen gaat de zorgpremie met nog eens 10 euro per jaar omhoog. Kortom: gezonde Nederlanders betalen iets meer om de zieken financieel te helpen. Een opmerkelijk solidaire maatregelen van de centrumrechtse coalitie.

2. Google neemt HTC over – deels. Ongeveer tweeduizend werknemers van de Taiwanese smartphonemaker gaan voor de zoekreus aan de slag. De deal geeft HTC de broodnodige financiële ruimte. Google betaalt 1,1 miljard dollar aan het bedrijf, dat de omzet al jaren ziet dalen. Google breidt met de aankoop zijn hardwaretak verder uit. Volgende maand presenteert Google waarschijnlijk de opvolger van de Pixel, een toestel dat al door HTC werd gemaakt.

3. Het Financieele Dagblad is wat dieper in de Miljoenennota gedoken. Verslaggever Ulko Jonker signaleert dat de staat steeds minder geld kwijt is aan de belangrijkste huizensubsidie: de hypotheekrenteaftrek. Kostte dit fiscale cadeautje voor huiseigenaren de schatkist in 2013 nog 14 miljard euro, in 2018 is dat naar verwachting gedaald tot zo’n 10 miljard euro.

Er zijn diverse oorzaken voor de lagere kosten van de hypotheekrenteaftrek: ultralage hypotheekrentes zorgen ervoor dat voor nieuwe hypotheken en oversluitingen het aftrekbare rentebedrag de afgelopen jaren is gedaald. Ook de daling van het percentage waartegen de hypotheekrente bij de inkomstenbelasting mag worden afgetrokken, speelt de schatkist in de kaart. Verder zorgen stijgende huizenprijzen ervoor dat het eigenwoningforfait juist méér oplevert voor de fiscus.

4. En weer stijgen de huizenprijzen. In augustus waren woningen 7,8 procent duurder dan een jaar eerder. De stijging gaat bovendien steeds sneller, door het herstel van de economie en de extreem lage hypotheekrentes. Wel is er nog een groot verschil tussen booming steden als Amsterdam en Utrecht en krimpregio's zoals de provincie Groningen.

5. Grootbank ABN Amro gaat ook een beetje fintech-startup spelen. ABN heeft een nieuwe onlinekredietverstrekker opgericht voor het midden- en kleinbedrijf, New10. Die verstrekt leningen tussen de 20 duizend en 1 miljoen euro. Een computeralgoritme beoordeelt je aanvraag en binnen een kwartier volgt de beslissing. ABN Amro gaat met New10 de strijd aan met vergelijkbare online leenfora zoals Spotcap en Lendico.

6. Beleggers keken woensdagavond reikhalzend uit naar een voorspelbare beslissing: de Amerikaanse Federal Reserve liet de rente ongemoeid, maar gaf duidelijke hints dat de rente in december omhoog gaat. Wall Street reageerde verheugd dat de Fed niets verrassends te melden had.

7. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan liet DNB-baas Klaas Knot een beetje voor de troepen van de Europese Centrale Bank uit. In oktober neemt de ECB een officiële beslissing over de afbouw van het goedkoopgeldprogramma. Maar Knot gaf woensdag in een lezing alvast aan dat er eigenlijk geen reden meer is om de geldkraan zo wijd open te houden. Het risico van deflatie is er niet meer. "Zodoende is de belangrijkste rechtvaardiging van schuldaankopen door de centrale bank verdwenen", aldus Knot.

8. Het aantal werkenden is opnieuw toegenomen: 8,6 miljoen Nederlanders tussen de 15 en 75 jaar hadden in augustus een baan. Bijna 4,3 miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Onder hen waren 426 duizend mensen die aangaven recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor ook direct beschikbaar te zijn.

9. Tesla staat op het punt om een grote slag te slaan in China. De Chinese regering wil overstappen op elektrisch vervoer om zo de luchtvervuiling tegen te gaan. Volgens Bloomberg wil de overheid nu voor bouwers van volledig elektrische wagens de bepaling schrappen dat buitenlandse bedrijven alleen via een joint venture met een lokale partner actief mogen zijn in het land. Dat zou betekenen dat Tesla auto's mag bouwen in China, iets dat Elon Musk heel graag wil.

10. De Amsterdamse startup PastBook heeft 2 miljoen dollar opgehaald. Met de software van het bedrijf kunnen gebruikers een fotoboek maken van onder meer hun foto's op Facebook en Instagram. Dinko Valerio, oprichter van biotechbedrijf Crucell, die eerder al geld stak in de startup participeert nu opnieuw. Het geld is bedoeld om internationaal te groeien.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van gisteren:

Als je rijk wilt worden met je eigen bedrijf, hou je dan aan deze 12 criteria

De iPhone X van €1.159 is elke cent waard, vindt Apple-baas Tim Cook

Dit krijgt koning Willem-Alexander in 2018: 902.000 euro belastingvrij