Apple-topman Tim Cook was dinsdag te zien in het tv-programma Good Morning America. Gastvrouw Robin Roberts stelde hem de vraag die velen bezig houdt sinds de lancering van de nieuwe iPhone X.

Is 999 dollar – of 1.159 euro in Nederland – niet erg veel geld voor een smartphone?

Cook had daarop het volgende te zeggen: “Je krijgt eerlijk gezegd veel waarde voor dat geld [It’s a value price, actually, red.], als je kijkt naar de achterliggende technologie. (…). De iPhone is zo belangrijk geworden in ons dagelijks leven, dat mensen er steeds meer mee willen doen. Daarom hebben we er ook meer technologie ingestopt om dingen te doen.”

Cook wees er ook op dat veel mensen de iPhone X met een abonnement zullen aanschaffen. Dan hoeven ze niet in één keer de volledige prijs te betalen.

In de Verenigde Staten is de aankoop van smartphones op afbetaling heel gebruikelijk, maar in Nederland spelen daarbij sinds 1 mei dit jaar nog andere overwegingen: je krijgt namelijk een BKR-registratie als je een consumptief krediet afsluit van méér dan 250 euro. Lees hier welke consequenties dat kan hebben, onder meer voor hypotheekleningen.

Apple-baas Cook stelde tegenover Good Morning America ook dat veel Apple-gebruikers hun oude telefoon inruilen voor een nieuwe iPhone en daarmee niet de volle prijs betalen voor de iPhone X. Bekijk hier de prijsverschillen van de iPhone X in diverse landen.

iPhone X Tim Cook

Foto: Tim Cook bij de aankondiging van de iPhone X op 12 september. Bron: Getty

Kosten van onderdelen iPhone X

De Chinese website ichunt.com heeft een lijst gepubliceerd met toeleveranciers en kosten van de onderdelen van de iPhone X. Dat geeft een idee van de prijsopbouw. Het lijkt erop dat Apple met de iPhone X op een wat hogere winstmarge mikt dan bij oudere modellen van de iPhone.

De individuele onderdelen kosten bij elkaar ongeveer 413 dollar. Maar daar komen nog ontwikkelingskosten bij en kosten voor de assemblage, marketing en distributie. De daadwerkelijke kosten zijn dus hoger dan 413 dollar per telefoon.

Toch bedraagt de winstmarge die Apple overhoudt waarschijnlijk enkele honderden dollars op een Amerikaanse winkelprijs van 999 dollar.

Duurste onderdeel van de iPhone X: Oled-scherm van... Samsung

Uit de prijslijst blijkt dat het duurste onderdeel van de iPhone X het nieuwe OLED-scherm is, dat ongeveer 80 dollar kost. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat het afsluiten van een AppleCare-verzekering voor de iPhone X met een premie van 229 euro voor twee jaar relatief duur is. Schadegevallen hebben immers vaak met het scherm te maken.

De 3D-sensor die exclusief voor de iPhone X wordt geleverd, kost 25 dollar en de camera 33 dollar. De LTE-modem heeft een prijs van 18 dollar, de RAM-module kost 24 dollar, de A11-chip 26 dollar en het NAND-geheugen van 256 GB is de op één na duurste component, met een prijs van 45 dollar.

Hoop op omzetpiek voor Apple

De bestuurstop van Apple en beleggers hopen dat de iPhone X voor een "supercycle" in de omzet zorgt. Afgelopen jaar behaalde Apple een omzet van 215 miljard dollar, waarbij voor het eerst sinds 2001 sprake was van een omzetdaling ten opzichte van het voorgaande jaar.

"Apple heeft zich nooit gericht op zo hoog mogelijke verkopen van een product. Dat is niet ons doel, net zo min als het behalen van enorme omzetten. Ons doel is te zorgen dat we het beste product maken, een product dat iemands leven verrijkt", zei Cook bij Good Morning America.

Bekijk hieronder het hele interview met Cook: