Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Shell gaat voor groen in Nederland en investeert $200 mln

Shell doet een grote investeringen van ruim 200 miljoen dollar in een nieuwe Shell-campus in Den Haag. Die richt zich op alternatieven voor olie en gas. De groene investering is een steuntje in de rug voor premier Mark Rutte.

Rutte hamert er in de moeizame discussie over de afschaffing van de dividendbelasting steeds op dat dit belangrijk is voor het behoud van multinationals (lees: Unilever en Shell) in Nederland en het vestigingsklimaat.

2. Boyan Slat is begonnen met het opruimen van de plasticberg in de oceaan

Boyan Slat is inmiddels hard op weg de Grote Oceaan te ontdoen van plastic in de Ocean Cleanup. De 24-jarige Nederlander vertrok zaterdag vanuit de haven van San Francisco om de eerste U-vormige buis te plaatsen die plastic aan het wateroppervlak moet verzamelen.

In 2020 moeten er zestig van die 600 meter lange plasticvangers in de oceaan liggen. Wetenschappers hebben echter hun twijfels over het plan. Ze vragen zich onder meer af of al dat verzamelde plastic wel gerecycled kan worden.

Lees ook op Business Insider

Bekijk hier de voorbereidingen stap voor stap.

3. 30’ers zijn armer dan hun ouders 

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog hebben kinderen het niet beter dan de generatie voor hen. De dertigers van nu verdienen minder dan hun ouders, blijkt uit een studie van Tilburg University waar het Financieele Dagblad over schrijft.

De onderzoekers vergeleken het inkomen van 35-jarigen met dat van hun ouders toen zij dezelfde leeftijd hadden. In 2015 was iets minder dan de helft beter af dan hun ouders, tien jaar eerder was dat nog 54 procent.

4. Steeds meer Brexiteers willen liever blijven

Steeds meer Britten die vóór een Brexit stemden, willen nu liever blijven, zegt opiniepeiler John Curtice tegen Business Insider.

Curtice is de Maurice de Hond van het Verenigd Koninkrijk. Uit zijn meest recente peiling blijkt dat het blijven-kamp inmiddels een voorsprong heeft van 8-procentpunt.

Volgens Curtice komt dat niet omdat het VK afstevent op een ‘no deal’-Brexit, maar omdat meer dan de helft van de kiezers denkt dat de economie enorme schade oploopt.

5. Trump dreigt China alweer met nieuwe heffingen

De deadline voor de invoering van Trumps importtarieven op Chinese goederen van 200 miljard dollar is nog niet verstreken, of de Amerikaanse president dreigt alweer met nieuwe heffingen.

Afgelopen vrijdag kondigde hij aan dat er op korte termijn 267 miljard aan heffingen bij komt. Deze week moet duidelijk worden of de heffingen van 200  miljard dollar echt doorgaan.

Trump vindt dat China’s beleid Amerikanen banen kost. Het land zou producten van eigen makelij kunstmatig laag houden met subsidies, om ze vervolgens in het buitenland dumpen.

6. Sociaaldemocraten blijven grootste in Zweden, maar rechts wint veel zetels

Het centrumlinkse en centrumrechtse blok zijn bij de Zweedse parlementsverkiezingen ongeveer even groot geworden, met net iets meer dan 40 procent van de stemmen.

In vergelijking met de vorige stembusgang betekent dat een stevige ruk naar rechts. En dat maakt de onderhandelingen over een nieuw kabinet waarschijnlijk extreem lastig.

Net als in andere Europese landen deden rechts-populistische en extreemrechtse partijen het goed. De anti-immigratiepartij Zweden Democraten is met zo’n 18 procent van de stemmen nu de derde partij van het land

7. Oprotpremie van €4,5 miljoen voor nieuwe baas Air France-KLM

Ben Smith, de nieuwe baas van Air France-KLM, krijgt bij een eventueel gedwongen vertrek een premie van liefst 4,5 miljoen euro mee.

Eerder werd bekend dat Smith zo’n 900.000 euro per jaar gaat verdienen. Dit salaris is exclusief bonussen of andere extra’s zoals een verhuisvergoeding en pensioenbetalingen.

Zijn salaris ligt beduidend hoger dan dat van zijn voorganger en leidde al tot de nodige kritiek van vakbonden.

8. Serena Williams verliest US Open-finale en krijgt een boete van $17.000

De Japanse tennisster Naomi Osaka is pas 20 jaar, maar heeft nu al een grandslamtitel op haar naam. Ze versloeg afgelopen weekend de zestien jaar oudere Serena Williams in twee sets. Williams kreeg na afloop een boete van in totaal 17.000 dollar, na een schreeuwpartij tegen de scheidsrechter.

9.Orkaan Florence groeit snel uit tot “extreem gevaarlijke” orkaan

Orkaan Florence, die waarschijnlijk donderdag de oostkust van de Verenigde Staten bereikt, groeit in rap tempo uit tot een grote en “extreem gevaarlijke” orkaan.

Florence heeft nu al windsnelheden tot 150 kilometer per uur en gaat waarschijnlijk voor overstromingen zorgen, zegt het National Hurricane Center (NHC) in Miami. Inwoners van South en North Carolina, en Virginia lopen gevaar.
 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van afgelopen weekend:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit bericht bekijken op Instagram

Kijk je even mee? 👀 - De baas van Twitter, de Amerikaanse politiek én een bekende complotdenker op een heel vreemde foto waar speciale rollen zijn weggelegd voor Google glass en een old school Casio-horloge. - We zien de dag dat Twitter aan de tand werd gevoeld door het Huis van Afgevaardigden. Van links naar rechts: Twitter-ceo Jack Dorsey die zijn baard heeft laten staan, een politiek medewerker met Google glass en complotdenker Alex Jones. Een journalist met een eighties Casio-horloge filmde het hele gebeuren. - En er is nog meer te zien. Check link in bio. - 📸: fotograaf van Politico M. Scott Mahaskey maakte deze geniale foto. - #twitter #hearing #jackdorsey #alexjones #oldschool #eighties #tech #technology #photography #politics #congress #usa #socialmedia #casio #googleglass

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op