Angst voor de negatieve gevolgen van de Brexit zorgt ervoor dat steeds meer kiezers die eerst vóór het verlaten van de EU stemden, nu toch liever willen blijven.

Dit zegt opiniepeiler John Curtice aan Business Insider.

Curtice, wiens peilingen een belangrijk onderdeel van de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk zijn geworden, vertelde Business Insider dat een “substantiële minderheid” van de kiezers die eerst voor afscheiding kozen, nu tegen zouden stemmen omdat ze bang zijn voor de economische gevolgen van een harde Brexit.

Uit zijn meest recente opiniepeiling voor NatCen Social Research, die eerder deze week uit kwam, blijkt dat onder alle Britse kiezers het ‘blijven’-kamp een voorsprong heeft genomen van 8-procentpunt.

Curtice zegt dat het meest opvallende resultaat van deze peiling is, dat deze verschuiving vooral wordt bepaald door de zorgen van de kiezer over de economische gevolgen van een Brexit.

De peiling laat zien dat 51 procent van de kiezers nu verwacht dat de economie van het VK slechter af zal zijn na een Brexit, tegenover 39 procent in juni 2016.

Dat is opvallend, want men dacht dat de voorstanders van de Brexit in 2016 deze keus maakten ondanks de negatieve economische gevolgen. Het laat ook zien dat een deel van de voorstanders van de Brexit zich steeds meer zorgen maakt over de economische gevolgen en dus van kamp wisselen.

"Er is een substantiële minderheid van Brexiteers die niet meer zo zeker is over de economische gevolgen", aldus Curtice.

De kans op een 'no deal'-Brexit speelt nauwelijks een rol

Professor John Curtice

Professor John Curtice. Bron: Jane Barlow - WPA Pool / Getty Images

Opmerkelijk is dat volgens Curtice de angst voor een 'no deal'-Brexit geen grote rol speelt in de verschuiving van het Britse electoraat richting een keuze vóór de Europese Unie.

Curtice vertelde Business Insider dat kiezers die de Brexit steunen grotendeels onberoerd zijn door het vooruitzicht van een 'no deal'-Brexit. Zij zullen het falen van de onderhandelingen immers eerder toeschrijven aan politici, zoals Theresa May en Michel Barnier, dan aan de Brexit zelf.

De daling van de steun voor de Brexit lijkt dus eerder het gevolg van zorgen over de negatieve economische impact van de Brexit, dan het gevolg van zorgen over een Brexit zonder een deal met de EU, aldus Curtice.

De recente opiniepeiling van Curtice voor NatCen toont dat minder dan één op de vijf (17 procent) van de kiezers nu een goed onderhandelingsresultaat verwacht, terwijl dat in februari 2017 nog 33 procent was.

Curtice zegt dat deze daling nauwelijks een oorzaak is van het stijgende aantal kiezers dat hun steun voor de Brexit intrekt, omdat zij een no deal dus zullen wijten aan falende politici.

Britse vakbondsleden voor nieuw referendum

De zorgen over de negatieve gevolgen van een Brexit voor de Britse economie vergroten de roep om een nieuw referendum. Ongeveer twee derde van de Britse vakbondsleden is voor een nieuw referendum over de Brexit. Dat blijkt uit een peiling onder ruim 2700 leden van de drie grootste bonden, aldus The Guardian zondag.

Van de leden van Unite, de grootste vakbond, is 59 procent voor een nieuwe volksraadpleging en wil 61 procent in de EU blijven. Peilingen onder de leden van de twee andere gepolste vakbonden, Unison en GMB, geven een vergelijkbaar beeld te zien.

Veel vakbondsleden denken dat de werkgelegenheid minder wordt als Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt. Ook vrezen ze dat de levensstandaard omlaag gaat.

De Britse vakbonden komen maandag bijeen voor een jaarlijks congres. Op die bijeenkomst wordt de Brexit besproken.

Vorige week zondag noemde premier May een nieuw referendum een "verraad van de democratie".