Ben Smith, de nieuwe baas van luchtvaartcombinatie Air France-KLM, krijgt bij een eventueel gedwongen vertrek een slordige 4,5 miljoen euro mee.

Van het genoemde bedrag moeten nog wel rente en belastingen worden afgetrokken. Dat blijkt uit documenten die door de maatschappij op de website zijn gepubliceerd.

Het document werd op de site geplaatste na berichten over een zo mogelijk nog hogere vertrekvergoeding, mits gedwongen, van 8,5 miljoen euro. Dat bedrag zou door een woordvoerder van AF-KLM zijn bevestigd tegen persbureau AFP.

Eerder werd bekend dat Smith zo’n 900.000 euro per jaar gaat verdienen. Dit salaris is exclusief bonussen of andere extra’s zoals een verhuisvergoeding en pensioenbetalingen.

Voldoet de Canadees aan de gestelde doelen dan kan de beloning oplopen tot 4,25 miljoen euro per jaar. Zijn salaris ligt beduidend hoger dan dat van zijn voorganger en leidde al tot de nodige kritiek van vakbonden.

Franse vakbonden niet blij met beloning topman Air France-KLM

De nieuwe onthullingen zullen waarschijnlijk niet goed vallen bij de Franse vakbonden.  Die wezen er eind augustus op dat na het vertrek van Air France-KLM-topman Jean-Marc Janaillac, die zich stukbeet op een eigen loonvoorstel, het personeel niet heeft gestaakt en de hele zomer door heeft gewerkt. Ook haalden de bonden het salaris van de nieuwe topman Ben Smith aan, dat fors hoger ligt dan dat van Janaillac.

Het Air France-personeel wil salarisverhoging omdat er al jaren sprake van een nullijn is. Zij eisen een loonsverhoging van 5 procent.

De top van Air France stelt een geleidelijke loonsverhoging voor, maar dat lost volgens de bonden het bestaande probleem niet op dat de koopkracht van het personeel al jaren afneemt. Eerder dit jaar staakte het personeel van Air France al diverse keren wat de luchtvaartmaatschappij circa 400 miljoen euro kostte.  Smith is juist aangenomen om een oplossing te vinden voor het loonconflict.