Goed voor lichaam en geest, beter voor het milieu én op dit moment extra fijn, want je hoeft als werknemer niet in het openbaar vervoer.

Steeds meer mensen beginnen de voordelen van een e-bike te zien. De afstand die een werknemer eerst in de auto zat, is dankzij elektrische ondersteuning ineens vaak ook op de fiets prima af te leggen. Zeker nu de overheid nog eens meer dan 30 snelfietsroutes aanlegt.

Niet gek dus dat steeds meer grotere organisaties, zoals politie, scholengemeenschappen, gemeenten en multinationals, kijken naar hoe ze hun werknemers hierin kunnen bemiddelen. Voor hen heeft een e-bike namelijk flink wat voordelen. Werknemers worden fitter en je bent minder kosten kwijt aan parkeerplekken, om maar wat te noemen. In dit eerdere artikel hebben we de belangrijkste voordelen voor je op een rij gezet.

Bedrijfsimago

Maar ook buiten zaken als gezondheid en een beter milieu heeft de e-bike voordelen waar je misschien niet direct aan denkt. Zo is pretpark De Efteling beter bereikbaar voor gasten, omdat een groot deel van de 3.300 medewerkers tegenwoordig op de e-bike komt in plaats van met de auto.

Benieuwd naar de beste opties voor jouw bedrijf of wil je meer weten over de voordelen van een e-bike van de zaak? Vraag dan hier vrijblijvend een offerte aan.

Werk je als bedrijf aan een duurzaam imago en is dit een van de kernwaarden van je bedrijf, dan mag een e-bike van de zaak eigenlijk niet ontbreken. Het is dé reden dat juist grotere bedrijven en overheidsinstellingen voor de e-bike kiezen, om een goed en positief voorbeeld te geven. Dat stellen ook deze experts.

Wil jij je oriënteren op de aanschaf van de e-bike voor jouw organisatie? Een paar vragen die je jezelf kunt stellen:

Is er animo binnen het bedrijf voor een e-bike van de zaak?
Breng middels een enquête of steekproef in kaart hoeveel werknemers er ongeveer geïnteresseerd zijn in een elektrische fiets van de zaak. Dit helpt je bij een keuze maken voor het beste financieringsmodel én het berekenen van kosten die je kunt besparen waardoor je wellicht extra geld kunt vrijmaken.

Welke kosten wil ik maken?
Hoeveel budget is er binnen de organisatie vrij voor de elektrische fiets van de zaak? Waarschijnlijk zijn er meerdere budgetten die je kunt raadplegen: de e-bike helpt je bij het branden van je merk als duurzaam, het zorgt voor minder verzuim en minder brandstofkosten. Door een globaal beeld te hebben van je budget kun je de twee vragen hierna beantwoorden. In hoeverre wil je dat de werknemer zelf meebetaalt? En hoeveel service wil je als organisatie voor onderhoud en pechhulp?

Wil je als organisatie de e-bike kopen of geef je werknemers een renteloze lening?
Een simpele optie is om de e-bikes voor je team te kopen of werknemers een renteloze lening te geven om zelf een elektrische fiets te kopen. De vraag is alleen: heeft jouw organisatie tienduizenden euro’s op de plank liggen om uit te geven? Daarbij komt bij de aanschaf van een e-bike een hoop andere zaken kijken. Hoe geef je dit op bij de belasting? En hoe regel je het onderhoud? Lease is daarom voor de meeste grote partijen een eenvoudigere en betere optie.

Voor wat voor leasemodel kan mijn organisatie het beste gaan?
Er zijn grofweg twee mogelijkheden: de organisatie stelt een fiets ter beschikking en betaalt de leasetermijnen aan het leasebedrijf. Neemt de werkgever alle kosten voor zijn rekening, dan betaalt de werknemer alleen de fiscale bijtelling. Natuurlijk zijn er diverse vormen van het ‘ter beschikking stellen’ mogelijk, waarbij de werknemer zelf meer of minder bijdraagt.

Een andere optie is het ‘cafetariamodel’. In dat geval betaalt de werknemer zelf de leasekosten uit het brutoloon. Hij heeft dus meer zeggenschap: de werknemer kiest zelf de e-bike én de bijbehorende leasekosten. De bijdrage blijft voor de werknemer onbelast. Weten hoe het precies zit? In dit artikel geven we je een paar rekenvoorbeelden van beide opties.

Welke partij zoek ik hierbij?
Je kunt er als organisatie dus voor kiezen om de elektrische fietsen zelf aan te schaffen of te leasen. In beide gevallen kan een partij als Fietsenwinkel Zakelijk je helpen. Zo regel je in één contract onderhoud, servicepakketten en verzekeringen voor een vast bedrag per maand dankzij hun samenwerking met Leaseplan. Komt een werknemer met pech langs de weg te staan, dan staat de hulpdienst al klaar.

Welke besparingen levert een e-bike op de lange termijn op?
We noemden het al eerder: de aanschaf van een elektrische fiets is een investering, maar wel één die je op de lange termijn verschillende zaken kan opleveren. Denk daarbij aan minder tijd in de file, minder verzuim en minder parkeerkosten. In dit artikel hebben we de kostenbesparingen voor werkgever en werknemer op een rij gezet.

Fietsenwinkel Zakelijk maakte een handige whitepaper met daarin voordelen, kosten en veelgestelde vragen, om jouw organisatie zo goed mogelijk te helpen bij het kiezen van de juiste e-bike en het lease- of koopcontract. Download hem hier!