Dit artikel is gebaseerd op een gesprek met John en Beverly Martin, een Amerikaans echtpaar dat sinds 2021 op wereldreis is.

Het Amerikaanse koppel John en Beverly Martin wilde op 60-jarige leeftijd nog flink wat van de wereld zien. Ze besloten hun huis in Florida te verkopen en gingen in 2021 op wereldreis.

John en Beverly hebben inmiddels 91 landen bezocht. In Europa vonden ze drie pareltjes die ze aanraden als bijzondere reisbestemming.

Faeröer-eilanden, Denemarken

Faeröer-eilanden, Denemarken. Foto: dirk moll

John: De Faeröer-eilanden horen bij Denemarken. Het lijkt op IJsland en ligt eveneens ten noorden van Schotland en ten westen van Noorwegen. Een van de laatste James Bond-films is daar opgenomen. Het was ongelooflijk.

Er zijn van die steile bergen met watervallen die recht de oceaan in gaan. Het is een geweldige plek om te wandelen door ruig, ruw land. Het is er echt prachtig.

Faeröer-eilanden, Denemarken. Foto: Roberto Moiola

Beverly: Ze hebben van die Scandinavische huizen en kleine dorpjes aan zee. Om tussen de verschillende eilanden te reizen, hebben ze onder de oceaan tunnels aangelegd.

John: Er was een tunnel door een berg met aan de andere kant een dorp met tien huizen.

Riga, Letland

Riga, Letland. Foto: Marcus Lindstrom

John: Een verrassende stad voor ons was Riga in Letland. Het is een van die steden die niet per trein verbonden is met de rest van Europa, dus veel mensen missen het.

Beverly: Het heeft een hele wijk die erg Art Deco is. Helaas zijn sommige steden die je bezoekt mooi, maar vervallen. Riga is dat zeker niet, het is er prachtig.

De grote markt van Riga. Foto: Eloi_Omella

John: Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er vijf hangars voor zeppelins gebouwd in Riga. De stad heeft er nu een centrale markt van gemaakt. In de ene hangar vind je fruit, in de andere groente. Het is echt een bezienswaardigheid.

Ook is het niet duur. Ik heb in Riga bijna een kilo gerookte zalm voor ongeveer een euro kocht. Ik heb er de rest van de middag van genoten.

Riga, Letland. Foto: Maremagnum

Beverly: Er stroomt een prachtige rivier door de stad, perfect voor lange wandelingen. En het centrum van de stad, dat een klassieke uitstraling heeft, zit bomvol lekkere, voordelige restaurants.

Beverly: Er is een gemakkelijke dagtocht net over de grens naar de heuvel van 100.000 kruisen. Er is nergens anders ter wereld een plek die er zo uitziet.

Folegandros, Griekenland

Folegandros, Griekenland. Foto: Vasilis Tsikkinis photos

John: We hebben onze favoriete plek bij toeval gevonden.

We gingen naar Santorini in Griekenland. Het is er prachtig, maar vol met cruiseboten en hordes toeristen. Veertig minuten verderop ligt het eiland Folegandros.

We zijn er in april een week geweest en het was er bijna verlaten. Ooit was het een eiland voor verbannen gevangenen, omdat het helemaal kaal was. Nu zijn er wandelpaden door de prachtige landschappen.

Beverly: Je kunt over kliffen lopen en uitkijken over de Egeïsche Zee.

John Martin loopt langs een klif in Griekenland. Foto: John en Beverly Martin

John: We verbleven in dit kleine plaatsje op de rand van een klif van 300 meter. Een gele boerderij met uitzicht op de Egeïsche Zee.

Beverly: Er stonden oude windmolens op dit terrein die afbrokkelden en in verval waren. De oude eigenaresse vertelde ons dat ze als klein meisje het graan voor het hele eiland maalde. Het was een prachtig verhaal.

John: We hadden geen auto, dus we liepen overal naartoe. En je loopt veel. Je loopt een kilometer naar de stad en passeert een man op een ezel. Het is een heel andere wereld.

Beverly: Folegandros heeft meer kerken dan mensen. Ze vertelden ons dat als er iets goeds gebeurt in je familie op het eiland, je een kerk bouwt. Sommige zijn heel klein, andere middelgroot. Slechts een handvol is groot. Het zijn net monumenten.

Er is een kerk op de top van een heuvel die het eiland maar één keer per jaar bezoekt, met Pasen. Ze zeiden dat bezoekers dan mee mogen lopen in de optocht.

LEES OOK: Het grootste cruiseschip ter wereld vaart nog maar net en het volgende megaschip is al in aanbouw: bekijk de Utopia of the Seas.