• Sommige internationale overtochten met de boot zijn dit jaar fors duurder dan in 2023 en andere juist fors goedkoper. De duurste toch in Europa is die van Denemarken naar IJsland.
  • Een retourtje Rotterdam-Hull voor 2 personen met auto in het hoogseizoen is ruim 20 procent duurder geworden en een boottocht van IJmuiden naar Newcastle juist bijna 20 procent goedkoper.
  • In eigen land zijn overtochten naar Terschelling, Vlieland en Ameland gemiddeld 8 tot procent duurder, maar is de prijs van de bootreis van Den Helder naar Texel niet veranderd.
  • Lees ook: 5 manieren waarop mensen hun eigen vakantie verpesten – en wat een reisplanner anders zou doen

Met de veerboot naar Engeland deze zomervakantie? Of een andere overtocht in binnen- of buitenland? Let dan goed, want op een aantal trajecten zijn er flinke prijswijzigingen ten opzichte van 2023, meldt de website FerryGoGo.

Zo is een retourtje Rotterdam-Hull in het hoogseizoen voor twee personen en een auto ruim 20 procent duurder geworden en IJmuiden-Newcastle juist bijna 20 procent goedkoper. Al kost die laatste overtocht nog altijd bijna 900 euro.

De grootste prijsstijging bij lange overtochten in Europa van meer dan 150 kilometer is voor de ferry tussen Kiel en Göteborg: die bootreis is in een jaar tijd bijna twee keer zo duur geworden.

De allerduurste tocht in euro’s is die van Denemarken naar IJsland (Hirtshals-Seydisfordur), met een prijskaartje van 2.768 euro.

Infographic: FerryGoGo
Infographic: FerryGoGo

Lange internationale overtochten van meer dan 150 kilometer met overnachting kosten gemiddeld 1,10 euro per kilometer, terwijl kortere overtochten van minder dan 150 kilometer gemiddeld 3,14 euro per kilometer kosten.

Bij die kortere overtochten is het populairste traject Calais-Dover bijna 10 procent goedkoper geworden en de eveneens drukke ferry tussen het Duitse Puttgarden en het Deense Rødby met 45 afvaarten per dag juist bijna 48 procent duurder.

Internationale bootverbindingen van onder de 150 kilometer vanuit Nederland zijn er niet.

Infographic: FerryGoGo
Infographic: FerryGoGo

Met boot naar de Waddeneilanden: Terschelling, Vlieland en Ameland duurder

Overtochten in eigen land naar Terschelling, Vlieland en Ameland zijn gemiddeld zo'n 8 tot 10 procent duurder geworden. De prijs voor de veerboot van Den Helder naar Texel is gelijkgebleven. Ook voor de overtocht van Vlissingen naar Breskens ben je net zoveel geld kwijt als vorig jaar.

De duurste overtocht in Nederland is die van Harlingen naar Terschelling. Die kost voor 2 personen en een auto inmiddels bijna 267 euro.

Bij binnenlandse overtochten in andere Europese landen is vooral de prijsstijging voor de bootreis van Split naar Hvar in Kroatië van bijna 40 procent opvallend en de prijsdaling voor de ferry van Royan naar Le Verdon-sur-Mer in het zuidwesten van Frankrijk.

Infographic: FerryGoGo
Infographic: FerryGoGo

LEES OOK: Ik ging mee op een luxe en een uiterst luxe Noorse cruise – dit is het verschil tussen een reis voor €360 per nacht en eentje van €517