Een baan zoeken kan een ontmoedigende en zelfs ellendige bezigheid zijn. Dat geldt misschien zelfs nog meer in het tijdperk van artificial intelligence (AI), waarin je niet eens zeker weet of je brief en cv worden gelezen door een mens.

Loopbaancoach Shari Santoriello is al 25 jaar communicatiespecialist en kent de soms demotiverende hordes die werkzoekenden moeten nemen. Ze heeft veel ervaring en kennis als het gaan om manieren waarop je zoektocht naar een nieuwe baan kunt stroomlijnen.

Dit zijn drie tips die Santoriello haar klanten geeft om makkelijker een baan te vinden:

1) Maak een standaard-cv

Sommige mensen zijn geneigd hun cv te zien als een soort kleitablet waarop hun hele werkzame leven is vastgelegd. Maar volgens Santoriello moet je het als een dynamisch document zien dat flexibel is. Je moet het kunnen aanpassen op de functies waarop je solliciteert.

Santoriella wijst erop dat het zoeken naar werk makkelijker voor jezelf kunt maken door een standaardversie van je cv te maken die je steeds kunt aanpassen.

Het standaard-cv is een levend document met al je banen en prestaties, waaruit je kan kiezen. Dus solliciteer je op een bepaalde functie, dan hoef je alleen maar je standaard-cv te kopiëren. Vervolgens verwijder je op basis van de vacature de informatie die niet relevant is voor de baan.

Dat is makkelijker dan een heel nieuw cv maken.

"Als je jezelf afvraagt: 'Wat laat ik staan en wat laat ik weg?' Benadruk dan de dingen waarin je je kunt onderscheiden en die van belang zijn voor de functie", zegt Santoriello tegen Business Insider.

"Misschien heb je een achtergrond waarin je iets heel cools doet. Maar als het niet relevant is in deze rol, dan wil je de kostbare ruimte op je cv niet vullen met iets wat de hr-manager mogelijk niet interessant vindt."

Santoriello schat dat hr-managers gemiddeld vijf seconden naar het cv van sollicitanten kijken. Dus je wilt er zeker van zijn dat ze in die vijf seconden kunnen zien welke impact en waarde je kan hebben voor het team en welke bijdrage je kan leveren.

Een van de beste manieren om te bepalen wat je moeten laten staan en wat je moet verwijderen, is kiezen voor de dingen die resultaten laten zien. Behoud woorden als toegenomen, afgenomen, meer omzet, succesvol, efficiënt en gestroomlijnd.

"Dit soort 'actiewoorden' wijzen de lezer er direct op dat je iets hebt gedaan", zegt Santoriello. "En zet ze zoveel mogelijk aan het begin van een zin, je wilt deze woorden niet aan de verre rechterkant van een zin wegstoppen."

2) Gebruik de taal van de sector waarin je solliciteert

Dit is vooral handig als je een carrièreswitch maakt en je probeert om je overdraagbare vaardigheden te beschrijven in een nieuwe sector, zegt Santoriello. Overdraagbare vaardigheden zijn vaardigheden die voor elke baan relevant zijn, zoals goed kunnen communiceren, goed kunnen samenwerken en probleemoplossend kunnen denken.

"Als je een cv schrijft in een voor jou nieuwe sector, dan wil je de specifieke taal van die sector gebruiken", stelt ze. Volgens haar gaat het hier om 'show don't tell'. Je beschrijft welke vaardigheden relevant zijn voor de functie, maar laat dit ook zien door de taal te gebruiken die in de sector wordt gebezigd.

Het gaat er dus niet om, zo benadrukt Santoriello, dat de 15 jaar die je in tech hebt doorgebracht niet relevant is voor het medisch onderzoek waar je in verder wilt. Waarschijnlijk zijn veel vaardigheden relevant. Je moet het alleen zo formuleren dat het wordt begrepen in de sector waarin je solliciteert.

Volgens haar kan een loopbaancoach je hierbij helpen, maar Santoriello moedigt werkzoekenden ook aan "te spelen" met hun beste vriend Google, als het aankomt op het formuleren in de taal van de sector waarin je solliciteert.

"En als ik zeg 'spelen', dan bedoel ik ook spelen. Geniet. Dompel jezelf helemaal onder in die wereld, doe onderzoek en neem de tijd om je te verliezen in het lezen van artikelen op LinkedIn", tipt Santoriello.

"Sluit je aan bij relevante groepen, zowel online als face-to-face, als dat je ding is. Check brancheverenigingen. Er is zoveel informatie beschikbaar tegenwoordig."

De loopbaancoach zegt altijd het volgende tegen haar klanten: "Het is een speurtocht. Laten we hun dingen vinden en die vergelijken met wat jij te bieden hebt, zodat we de plek kunnen vinden die het beste bij je past."

3) Onderhoud je netwerk

"Als je vandaag een bos had gewild, dan had je twintig jaar geleden bomen moeten planten. Maar vandaag is ook goed", zegt Santoriello.

Er bestaat volgens haar geen slecht moment om vrienden uit het verleden en heden, of toekomstige collega's, te benaderen voor een informeel gesprek of netwerklunch.

"Als mens en als professional zijn we geneigd de waarde van het maken en onderhouden van connecties te vergeten, maar hierin wil je niet stagneren", stelt Santoriello. "Je wilt regelmatig bouwen aan je netwerk."

Ze zweert bij de waarde van contact houden met iemand met wie je op de basisschool voetbalde. Volgens haar is niet elke persoon iedere dag en altijd een waardevolle connectie en ze is ook realistisch. Waarschijnlijk houd je geen contact met iemand die je niet boeit of die je niet leuk vindt.

Maar het onderhouden van een hartelijke relatie met mensen, kan van pas komen wanneer je dit het minst verwacht, en soms wanneer je dit het hardst nodig hebt.

"Ik zeg niet dat je iemand moet zijn met een Rolodex met 97.000 contacten, die met bijna niemand een echte relatie heeft", zegt Santoriello. Volgens haar gaat het over de waarde van het opbouwen en onderhouden van connecties door de jaren heen, zonder altijd bijbedoelingen te hebben.

"Idealiter ben je daar nu al mee bezig", meent ze. "Het beste moment om contacten te onderhouden is echt elk moment waarop het voor jou comfortabel is om dat te doen."

LEES OOK: Recruiters willen deze 3 dingen niet op je cv zien, volgens carrièrecoach – zo voorkom je veelgemaakte fouten bij een sollicitatie