Een F kan iets goeds zijn. Een voorbeeld is de F-methode bij het opstellen van je cv, als je solliciteert op een baan.

Het gaat hierbij om een manier om je cv zo te organiseren dat een recruiter de belangrijkste informatie bovenaan gelijk ziet – zoals het bovenste gedeelte van de letter F. De hierop volgende essentiële informatie volgt lager, met sleutelwoorden of punten die uitsteken zoals de arm van een F.

Het idee achter deze structuur is om iemand die je cv bekijkt te helpen meteen de belangrijke dingen te zien. Recruiters besteden misschien maar een paar seconden aan het scannen van je werkverleden en andere prestaties, en je moet ervoor zorgen dat je echt opvalt.

“De vaardighedensectie op mijn cv zit in die ‘F’. Het zit in de directe zichtlijn”, vertelt de Amerikaanse consultant Lee Woodrow van Bigger Fish Executive Branding aan Business Insider.

Het meteen benadrukken van de belangrijkste informatie is des te belangrijker bij banen waar recruiters overspoeld worden met sollicitaties.

Sollicitatie: zorg dat sleutelwoorden op je cv opvallen

Woodrow, die jaren ervaring heeft met het maken van cv's voor anderen, zegt dat het bovenste gedeelte van een cv dat rond de F-methode is opgebouwd, essentiële informatie moet bevatten over wat jouw toevoegde waarde is: details zoals wie je professioneel bent, op welk gebied je expertise ligt en in welke branches je hebt gewerkt.

“Het is een elevator pitch,” zegt hij. Die informatie hoort bovenaan naast je naam te staan, zegt hij, zodat het gezien wordt. “Dat verleidt de lezer om verder te lezen.”

Het is ook belangrijk, zegt Woodrow, om de juiste woorden en zinnen hoog te plaatsen waar een recruiter ze kan zien. “Het is al een speeltje bingo met sleutelwoorden”, zegt hij.

Dit is al helemaal het geval wanneer recruiters technische functies proberen te vullen. Ze hebben dan vaak niet veel achtergrond in die sector, dus gaan ze op zoek naar zinnen of woorden die een manager heeft gemarkeerd.

Je cv opstellen volgens de F-methode kan een breuk betekenen met traditionele indelingen, zoals het vermelden van je werkervaring in omgekeerd chronologische volgorde.

Maar Woodrow zegt dat het zinvol is om de belangrijkste ideeën naar boven te laten komen, zoals bijvoorbeeld je meest relevante ervaring, zeker als het gaat om een baan die niet gekoppeld is aan je laatste functie. Of in andere gevallen, zegt hij, kan een vacature vragen om iemand met een masterdiploma of een promotie.

“Waarom zou je dat lager op pagina twee of drie zetten? Je moet het ergens op pagina één zetten, het benadrukken in het gebied dat in de 'F' staat”, aldus Woodrow.

In ieder geval, zegt hij, is het belangrijk om de meest relevante informatie op de eerste pagina van een cv te zetten.

Zorg dat cv makkelijk te 'scannen' valt

Woodrow zegt dat het doel van je cv moet zijn om ervoor te zorgen dat het gemakkelijk kan worden gelezen door software die bedrijven gebruiken om sollicitaties te scannen.

Een ander doel moet zijn om duidelijke sectietitels te hebben, zodat een recruiter gemakkelijk door het document kan navigeren. Benadruk dingen zoals relevante werkervaring voor een functie waarvoor je solliciteert, zei hij.

Tot slot, zegt Woodrow, moet een cv laten zien wat voor prestaties je hebt geleverd in je loopbaan. Hij raadt aan om op de eerste pagina drie korte voorbeelden te geven van hoe je iets hebt opgelost of gedaan. Om dit te doen, beschrijf je een situatie, geef je de context aan en gebruik je, indien mogelijk, statistieken uit het bedrijf om aan te tonen hoe je een situatie hebt verbeterd.

Het is een verkorte versie van de STAR-techniek, die soms wordt gebruikt bij sollicitatiegesprekken, en bestaat uit het beschrijven van een situatie of taak, acties en resultaten.

F-methode voor opstellen cv niet altijd beste optie voor hogere functies

Oprichter en CEO Kyle Samuels van recruitmentbedrijf Creative Talent Endeavors zegt tegen Business Insider dat het gebruik van de F-methode voor een cv zinvol kan zijn voor technische functies, waarbij een recruiter moet weten dat je een bepaalde hoeveelheid ervaring hebt met bijvoorbeeld een bepaalde programmeertaal of modellering.

Maar in andere gevallen, waar een baan misschien meer senior is, is het volgens Samuels de vraag of de F-methode per se nodig is voor kunstmatige-intelligentietools die een stapel cv's verwerken. AI-bots kunnen tegenwoordig immers enorme hoeveelheden informatie verwerken.

Samuels zegt dat als er bijvoorbeeld voor een hogere marketingfunctie meerdere kandidaten zijn, hij verwacht dat profielen ook op detail zullen verschillen. “We verwachten niet precies dezelfde opmaak in het cv, of precies dezelfde vaardigheden of ervaring te zien. We gaan echt door de cv's heen."

Daarom is het, vooral bij het werven voor hogere functies, nog altijd van belang om een cv grondig te lezen. “Ik besteed daar echt serieus tijd aan”, zegt Samuels.

LEES OOK: 3 manieren om LinkedIn te benutten als je een nieuwe baan zoekt, volgens een recruiter met 26 jaar ervaring