COLUMN – De laatste jaren behoort Warren Buffett steevast tot een van de rijkste mensen op aarde.

Eerder – in 2008 – was hij trouwens al eens het rijkst. Maar het jaar daarop werd hij weer ingehaald door zijn goede vriend en Microsoft-oprichter Bill Gates.

Voor zijn inspanningen voor Berkshire Hathaway (het investeringsvehikel van Warren Buffett) incasseert Buffett een salaris van 100.000 dollar per jaar. Daarmee wordt iemand niet de rijkste persoon ter wereld.

Dat Buffett ondanks zijn bescheiden salaris toch zo rijk is geworden, wordt verklaard door het combineren van drie ingrediënten. Deze ingrediënten zijn in zeker opzicht inwisselbaar.

Het gaat om de volgende ingrediënten:

  1. Een fors startkapitaal
  2. Een hoog rendement
  3. Veel tijd

Toen Buffett 39 jaar was (in 1969) had hij een fors ‘startkapitaal’ van 25 miljoen dollar weten op de bouwen. Dit bedrag had hij verdiend met de zeer goede prestaties van zijn partnerships en een voor Buffett gunstige vergoedingsstructuur van deze investeringsfondsen.

Sinds Buffett bij Berkshire Hathaway de regie voert (sinds 1965) steeg het aandeel van dit voormalige textielbedrijf met gemiddeld 20,8 procent per jaar. Dat is ruim 10 procent per jaar meer vergeleken met het rendement van de S&P 500 (inclusief dividend) over dezelfde periode.

Tijd is een cruciale factor

Dat Buffett met zijn forse – maar nog niet wereldschokkende – startkapitaal met een hoog rendement kon uitgroeien tot de rijkste man ter wereld wordt verklaard door het resterende ingrediënt: veel tijd. Het hoge rendement en de lange periode verklaren dat Buffetts persoonlijke vermogen in 2017 is toegenomen tot meer dan 75 miljard miljard dollar.

Voor Buffett zijn de drie ingrediënten stuk voor stuk onmisbaar geweest om tot één van ‘s werelds rijkste personen uit te groeien. Om ‘gewoon’ financieel onafhankelijk te worden volstaat iedere combinatie van twee van de drie ingrediënten.

Iedere jongere bezit sowieso al een ingrediënt voor financiële onafhankelijkheid: de factor tijd. Doodzonde dit zonder enige inspanning verkregen ingrediënt te laten verdwijnen.

Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.

LEES OOK: Miljonair worden? Deze bedragen moet je 10, 20 of 30 jaar lang maandelijks opzij zetten