Er komen speciale beurzen om buitenlandse topstudenten naar Nederland te lokken en Nederlandse studenten te motiveren om juist in het buitenland te gaan studeren.

Het ministerie van Onderwijs trekt 5 miljoen uit voor de beurzen, zo liet het dinsdag weten.

Per jaar krijgen duizend studenten een beurs van 5000 euro toegekend voor hun studie over de grens, zo staat in een brief over de internationalisering van het hoger en middelbaar onderwijs van minister Jet Bussemaker. Die maakt nog eens 5 miljoen euro vrij, zodat ook mbo-instellingen meer internationaal kunnen samenwerken.

Studeren in het buitenland

Of je ver komt met een jaarbeurs van 5.000 euro in het buitenland, hangt sterk af van waar je gaat studeren. Een jaar studie aan een Amerikaanse topuniversiteit kost al gauw meer dan 50 duizend dollar, ofwel meer dan 35.000 euro.

Volgens Bussemaker leren jongeren veel van een stage of minor in het buitenland. Bovendien vinden werkgevers het belangrijk dat iemand internationale ervaring heeft en dus zou die ervaring voor elke student de norm moeten zijn, aldus Bussemaker

De minister wil het ook wettelijk mogelijk maken om zogenoemd transnationaal onderwijs aan te bieden. Een student kan dan een Nederlandse opleiding geheel in het buitenland volgen.

bron: ANP/Z24

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl