Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. “We hadden een beetje te veel zelfvertrouwen en we waren gemakzuchtig.” Aldus Elon Musk, nadat Tesla een recordverlies boekte van 675 miljoen dollar in het vierde kwartaal.

Oorzaak zijn de problemen rond de productie van de Model 3, de (min of meer) betaalbare elektrische auto voor de massa.

Tesla kent vooral problemen bij het maken van de accu’s op grote schaal. “We dachten wel te weten hoe we batterijen moesten maken”, aldus Musk. “Het proces om een nieuwe productielijn op te starten duurt normaal 18 maanden, wij dachten het wel in zes tot negen maanden te kunnen.”

2. Martin Schulz aast op de post van Buitenlandse Zaken. De leider van de Duitse sociaaldemocratische SPD liet na de verkiezingen van 24 september nog weten nooit minister te willen zijn in een kabinet onder leiding van Angela Merkel.

De Beierse christendemocraat Horst Seehofer zou minister van Binnenlandse Zaken worden. Het minister wordt mogelijk omgedoopt in Binnenlandse Zaken, Bouw en Heimat. Wat de post Heimat precies betekent, is alleen nog een raadsel.

De SPD bereikte woensdag overeenstemming met CDU/CSU over een regeerakkoord. Dat moet nog wel worden voorgelegd aan de ruim 460.000 SPD-leden. Dat proces kan nog enkele weken duren.

3. Burgers hoeven straks geen plastic meer te scheiden. Dat stelt de directeur van het Afvalfonds Verpakkingen, dat gaat over de inzameling en recycling van verpakking, in het FD. Veel gemeentes investeren nu nog miljoenen in het vooraf scheiden van plastic. Maar het is efficiënter en goedkoper als afvalverwerkers achteraf het plastic uit het huisvuil vissen.

4. Veel Nederlanders zijn meegegaan in de cryptohype van 2017. Met de koersval van de afgelopen weken betekent dat ook voor velen verlies. Onderzoeksbureau Kanter TNS concludeert op basis van een peiling onder 44.000 huishoudens dat in totaal 580.000 personen zo'n 900 miljoen euro in cryptomunten zoals de bitcoin hebben gestopt.

Momenteel is de waarde van die beleggingen naar schatting ongeveer 2 miljard euro. Maar het gros van Nederlandse cryptobeleggers is op de piek van de hype in de tweede helft van 2017 ingestapt. Daardoor schrijft driekwart van de Nederlandse cryptobeleggers momenteel verlies, zo is de schatting.

5. Het Europees Parlement stemt om 12.00 uur over het afschaffen van de zomer- en wintertijd. De zomertijd is in 1977 ingevoerd tijdens de oliecrisis om energie te besparen. Het idee: als het 's avonds langer licht is, hoeven de lampen minder lang te branden.

Maar of die energiebesparing ook daadwerkelijk wordt behaald is uit onderzoek nooit gebleken. Wel zijn er volgens CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik nadelen van het verzetten van de klok in de zomer: een verstoring van het bioritme, gezinsleven en de economie.

De uitkomst van de stemming in het Parlement is nog ongewis. Er zijn veel voor- en tegenstanders. Sommige parlementsleden willen eerst nog meer onderzoek naar de gevolgen van de zomertijd.

6. Verzekeraar Aegon stapt in bij de financiële startup Jungo, dat hypotheken voor particulieren financiert via crowdfunding. Details over deal zijn niet bekendgemaakt. "Met Aegon aan boord kunnen we sneller groeien en ons platform verder ontwikkelen", aldus mede-oprichter Vincent van den Noort van Jungo. "Bovendien beschikt Aegon over waardevolle kennis en ervaring, waar we graag van leren."

7. Bonusfeestje bij ASML! Het Veldhovense bedrijf trekt 166 miljoen euro uit voor het winstdelingsprogramma, blijkt uit het jaarverslag. Personeel in de VS en Europa krijgt een bonus van 18 procent van het bruto jaarloon. Een jaar eerder was dat nog 16 procent.

Het toont vooral aan dat het goed gaat met de chipmachinefabrikant. De vraag naar chips blijft wereldwijd toenemen. ASML boekte in 2017 dan ook een recordomzet van ruim 9 miljard euro.

8. Op 1 januari 2018 stonden er 89.250 woningen te koop. Dat is het laagste aanbod in tien jaar, becijferde makelaarsclub Dynamis. Door de constante hoge woningverkopen is er op sommige plekken in Nederland enorme schaarste ontstaan op de huizenmarkt. Daardoor stijgen de prijzen.

"In Doetinchem, maar ook in Breda, Assen en Deventer, zie je inmiddels dat die olievlek die in eerste instantie vooral op de Randstad zichtbaar was, in het afgelopen kwartaal snel het land is overgestroomd", zegt Dynamis-directeur Wilfred van der Neut tegen BNR.

9. Nederlanders zijn binnen Europa het meest tevreden met de hoeveelheid spaargeld die ze hebben. Liefst 51 procent geeft aan tevreden te zijn met z'n spaargeld, zo blijkt uit een peiling van ING. In andere Europese landen is dat percentage veel lager.

De uitkomst van het onderzoek is opvallend, want de pakweg 339 miljard euro die Nederlanders op spaarrekeningen hebben staan rendeert heel matig. De hoogste variabele spaarrente bedraagt momenteel 0,45 procent en je moet spaargeld minimaal 14 jaar vastzetten op een deposito om 1,4 procent rente te krijgen.

Dat is nog altijd niet genoeg om de inflatie bij te benen en spaargeld waardevast te houden. Donderdag bleek dat de inflatie in Nederland is gestegen naar 1,5 procent.

10. Is het haar van Donald Trump nu echt of nep? Een harde windvlaag op een vliegveld geeft een deel van de Trumps haargeheimen prijs. Op videobeelden van vorige week is te zien hoe Trump het presidentiële vliegtuig instapt. Net op dat moment blaast er een harde wind.

Wat blijkt? Trump heeft een kale plek op zijn achterhoofd met littekens. Dat voedt geruchten dat Trump in het verleden een haartransplantatie heeft gehad, waarbij er haar van achter op zijn hoofd naar voren is verplaatst.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van woensdag:

 

Ontvang elke dag rond lunchtijd de beste artikelen van Business Insider in je inbox. Een must-read voor iedereen die op de hoogte wil blijven. Schrijf je hieronder in:

Dagelijkse nieuwsbrief
Ondernemersnieuwsbrief (wekelijks)