Goedemorgen! Dit is het belangrijkste nieuws op deze donderdagochtend:

1. De energierekening wordt fors hoger in de komende vier jaar. Althans, dat rekent de Vereniging Eigen Huis voor in De Telegraaf. De lobbyclub van huiseigenaren is het niet eens met prognoses van het ministerie van Financiën.

In de optiek van het kabinet Rutte III gaan huishoudens de komende jaren minder stroom en gas verbruiken, vanwege energiebesparingen. De verhoging van energiebelastingen die het kabinet wil doorvoeren, leidt volgens het ministerie van Financiën daarom tot 160 euro per jaar extra belasting in 2021. De VEH gaat uit van een gelijkblijvend verbruik en komt op een belastingverhoging op de energienota van 260 euro per jaar in 2021, bij een gemiddeld verbruik.

2. Goed en slecht nieuws: het aantal bedrijven dat de sprong van startup naar ‘scale up’ maakte is afgelopen jaar toegenomen met 5,4 procent tot 3.237 bedrijven, zo heeft de Rotterdam School of Management berekend. Het gaat dan om ondernemingen die drie jaar lang de omzet met 20 procent of meer laten groeien. Omdat het totaal aantal bedrijven in Nederland ook fors is toegenomen, is het aandeel van snelle groeiers licht gedaald tot 5,1 procent van de bedrijven in Nederland.

3. We groeien niet alleen hard met nieuwe bedrijven die opklimmen. Ook als toeristenland blijkt Nederland een groeimagneet. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal buitenlandse toeristen in de eerste acht maanden van dit jaar met 13,1 procent steeg (heel 2016: 15,8 miljoen). Voor de Europese Unie als geheel was de toename ‘slechts’ 7,7 procent.

4. Eindelijk weer eens een electoraal succesje voor de PvdA. De partij is onder lijsttrekker Lutz Jacobi verreweg de grootste gebleven in Leeuwarden. “No Lutz no glory”, reageert de dolenthousiaste partijleider Lodewijk Asscher.

In andere gemeenten waar herindelingsverkiezingen plaatsvonden deden vooral CDA en lokale partijen het goed.

5. Steeds meer leden van de sociaal-democratische SPD in Duitsland willen toch samenwerken met Angela Merkel om nieuwe verkiezingen te voorkomen. SPD-leider Martin Schulz herhaalde maandag na het stuklopen van de onderhandelingen over een zogeheten ‘Jamaica-coalitie’ nog maar eens dat zijn partij niet beschikbaar is voor een ‘grote coalitie’ met de CDU van Merkel. Maar vooral de rechtervleugel van de partij vindt dat Schulz daarmee onverantwoord handelt, omdat er nu eenmaal toch een nieuwe regering moet komen.

6. Emmerson Mnangagwa is teruggekeerd naar Zimbabwe. De eerder door de inmiddels afgetreden president Robert Mugabe ontslagen vice-president vluchtte twee weken geleden naar Zuid-Afrika. Hij belooft banen te gaan creëren in een “nieuwe ontluikende democratie” en wordt volgens de staatstelevisie vrijdag beëdigd als president.

7. Facebook gaat sommige gebruikers laten zien of ze pagina’s hebben ‘geliked’ of gevolgd die Russen hebben aangemaakt om de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden.

“Dat is onderdeel van onze voortdurende inspanning om onze platforms en gebruikers te beschermen tegen slechte mensen die proberen onze democratie te ondermijnen”, laat Facebook weten.

8. Big Pharma zit in het verdomhoekje bij de Nederlandse politiek, zelfs bij de VVD. Minister van Medische Zorg Bruno Bruins wil mogelijk een stap verder gaan dan zijn voorganger Edith Schippers (eveneens VVD). Bruins sluit niet uit dat farmabedrijven die zijns inziens te hoge prijzen rekenen met het paardenmiddel van ‘dwanglicenties’ te maken krijgen, aldus het FD. Dat is een inbreuk van de overheid op het patentrecht die het mogelijk maakt om goedkopere kopieën te maken van een medicijn.

9. Schrijver Michiel van Egmond en voetbalanalist René van der Gijp hebben voor de tweede keer samen de NS Publieksprijs gewonnen. Het boek ‘De wereld volgens Gijp’ kreeg de meeste stemmen van zes genomineerde lezersboeken van het lezerspubliek.

10. De recente dip van de bitcoin onder de $6.000 is nuttig geweest volgens vermogensbeheerder Tom Lee van Fundstrat. De beleggingstrateeg denkt dat beleggers met weinig geloof in de belangrijkste cryptomunt zijn uitgestapt bij de recente koersdaling. Daardoor zou een de bitcoin juist kunnen profiteren van beleggers die sterk ‘geloven’ in het potentieel van cryptomunt. Lee zet zijn koersdoel voor bitcoin daarom om 11.500 dollar voor medio 2018.

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van gisteren:

De ‘aflosboete’ is uitstekend: waarom zou een eigen woning gratis moeten zijn?

Een Haagse apotheker wil het peperdure medicijn Orkambi zelf maken – ‘Dit is een bom onder het systeem’

Investeerder Value8 publiceert eindelijk zijn jaarverslag – en het drama blijkt nog groter dan gedacht