Binnen de Duitse sociaaldemocratische partij (SPD) groeit de afkeer van nieuwe verkiezingen. Partijleider Martin Schulz heeft in de huidige politieke impasse duidelijk gemaakt dat hij geen coalitie meer met Merkels christendemocraten wil en dat er dus nieuwe verkiezingen nodig zijn. Na de parlementsverkiezingen van 24 september zijn de onderhandelingen over de enige realistische regeringscoalitie zonder de SPD, inmiddels mislukt.

Schulz’ stelling dat de kiezer weer aan het woord moet komen en dat de SPD niet bang is voor een nieuwe stembusgang, ligt in zijn eigen SPD onder vuur, meldden Duitse media woensdag. Vooral de rechtervleugel van de partij vindt dat Schulz onverantwoord handelt. De SPD zou bijvoorbeeld beter een minderheidsregering van Merkel kunnen gedogen. Schulz is donderdag bij president Steinmeier om de politieke impasse te bespreken. Frank-Walter Steinmeier is ook een SPD’er.

Steinmeier heeft alle partijen opgeroepen verantwoordelijkheid te durven dragen. Kennelijk hoopt hij dat er geen nieuwe verkiezingen nodig zijn. Maandag meldde een opiniepeiler dat de meeste kiezers nu hetzelfde zouden stemmen als in september. In de peiling verloor de SPD een klein beetje ten opzichte van september toen de partij op een historisch dieptepunt belandde.

SPD-vicevoorzitter Ralf Stegler heeft het aansturen op nieuwe verkiezingen ‘krankzinnig’ genoemd. Sommige media schatten dat zeker dertig van de 153 SPD-parlementariërs al openlijk hebben betoogd dat ze niet snel weer een stembusgang willen. Het is echter volgens waarnemers erg onwaarschijnlijk dat Merkel het avontuur van een minderheidsregering ziet zitten.