De PvdA met voormalig kamerlid Lutz Jacobi als lijsttrekker is de grote winnaar van de herindelingsverkiezingen in de gemeente Leeuwarden. De partij kreeg twee keer zoveel stemmen als de nummer twee GroenLinks.

Volgens de voorlopige uitslagen krijgt de PvdA elf zetels, gevolgd door GroenLinks en het CDA met ieder vijf zetels, D66 en VVD volgen met vier zetels. Het opkomstpercentage in Leeuwarden ligt op 40,5 procent.

Ondanks dat de PvdA verreweg de grootste is, heeft de partij wel een zeteltje verloren in vergelijking met de vorige gemeenteraadsverkiezingen.

Toch is partijleider Lodewijk Asscher dolenthousiast: “Waanzinnig. Dit geeft ontzettend veel energie”, tekent de Leeuwarder Courant op uit zijn mond. Volgens Asscher geeft dit moed voor heel het land. “Ik merk het aan iedereen. Er is optimisme tot en met.”

Op basis van de landelijke peilingen waren de 11 zetels die in Leeuwarden zijn gehaald ,,vooraf ondenkbaar’’, zei Asscher. Hij is er dan ook van overtuigd dat het resultaat het gevolg is van het ‘Lutz-effect’, zegt hij tegen de Leeuwarder Courant: “Ik ben er veel geweest, ze heeft er enorm hard voor gewerkt.”

CDA en lokale partijen scoren goed in andere gemeenten

CDA is de grootste in de gemeente Súdwest-Fryslân. De partij kreeg tien zetels, gevolgd door de PvdA met zes zetels en de Fryske Nasjonale Partij (FNP) met vijf zetels. de opkomst was 45 procent.

Ook in de nieuwe Friese gemeente Waadhoeke komt het CDA als winnaar uit de bus met acht zetels. De lokale partij SAM Waadhoeke en gemeentebelangen kregen ieder zes zetels. De FNP volgt met vijf zetels. De opkomst ligt op 44,1 procent.

In Gelderland waar de Rijnwaarden en Zevenaar samen verdergaan als gemeente Zevenaar behaalde volgens de voorlopige uitslagen Lokaal Belang tien zetels, gevolgd door het CDA (7), PvdA (3). de SP en VVD kregen ieder twee zetels. De opkomst lag op bijna 39 procent.

In Groningen werd de lokale partij Gemeentebelangen Westerwolde de grootste in de gelijknamige gemeente die een samenvoeging is van Bellingwedde en Vlagtwedde. De partij haalde zes zetels, de PvdA kreeg vijf zetels, de VVD en GroenLinks elk twee zetels en de Partij voor de Dieren een zetel. De opkomst lag op ruim 44 procent.

Ook in Midden-Groningen deed lokale partij het erg goed, GemeenteBelangen Midden-Groningen haalde vijf zetels, net zo veel als de SP en de PvdA. De VVD, CDA en de ChristenUnie kregen elk vier zetels. GroenLinks kreeg drie zetels, D66 twee en Leefbaar Midden-Groningen een. Midden-Groningen is een samenvoeging van Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde.