Goeiemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die zich nu afspelen in de wereld.

1. De Europese Commissie zou Google wel eens een boete van maar liefst 1 miljard euro kunnen opleggen, zo meldt de Financial Times. Er loopt al enige tijd een mededingingsonderzoek naar het bedrijf.

2. Aan de neerwaartse spiraal van Theresa May’s populariteit lijkt maar geen einde te komen. Ondertussen is oppositieleider Jeremy Corbyn nog nooit zo populair geweest.

3. Davy Klaassen vertrekt voor 27 miljoen euro van Ajax naar Everton. Met zijn overgang naar de club van trainer Ronald Koeman schaart de middenvelder zich bij de tien duurste Nederlandse voetballers ooit.

4. Snap Inc., het moederbedrijf van Snapchat, is op de beurs terug bij af. Het aandeel bereikte donderdag een prijs van 17 dollar, dezelfde prijs als het had bij de beursgang.

5. De financiën van Jared Kushner, de schoonzoon en adviseur van Donald Trump, worden nu onderzocht in het Rusland-onderzoek. Kushner heeft in december ontmoetingen gehad met de Russische ambassadeur en een Russische zakenman. Die ontmoetingen werden al onderzocht.

6. Het begin van de Brexit-onderhandelingen wordt ondanks de chaos in de Britse politiek niet uitgesteld. Vanaf maandag gaan de Britten in gesprek met de EU over een vertrekdeal. Hoofdonderhandelaar David Davis is naar verluidt bereid de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië te garanderen.

7. IMF-baas Christine Lagarde vindt dat de Nederlandse lonen omhoog moeten. Ze zei donderdagavond in Luxemburg dat landen met begrotingsoverschotten zoals Nederland zich extra in moeten spannen om de investeringen te stimuleren en de inflatie aan te zwengelen.

8. Nieuw gezamenlijk overleg tussen VVD, CDA en D66 heeft nog geen nieuwe openingen opgeleverd. D66-leider Alexander Pechtold zei na het gesprek onder leiding van informateur Tjeenk Willink dat hij de ChristenUnie niet per definitie uitsluit, maar evenwicht wil "tussen het progressieve en het conservatieve."

9. Premier Mark Rutte is vanochtend op bezoek bij de nieuwe Franse president Emmanuel Macron. Ze spreken elkaar in het Élysée-paleis in Parijs over de samenwerking tussen Frankrijk en Nederland, het sociaaleconomisch beleid en de Europese Unie.

10. Het Zweedse pensioenfonds AP7 heeft zijn belangen in zes bedrijven verkocht, omdat de bedrijven het klimaatakkoord van Parijs overtreden volgens het fonds. Volgens klimaatactivisten is het de eerste keer dat zoiets voorkomt. Het gaat om de bedrijven ExxonMobil, Gazprom, TransCanada Corp, Westar, Entergy en Southern Corp.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen van gisteren:

1. Bitcoin en ethereum maken vrije val

2. Deze 22-jarige scheikundige maakt nieuwe producten van miljoenen kilo’s citrusschillen

3. De ontwerper van de guldenbriefjes verstopte stiekem grapjes in de biljetten – en DNB was niet blij