Sytze van Stempvoort (22) wil met zijn bedrijf PeelPioneers de schillenboer van de 21ste eeuw worden.

Jaarlijks wordt er 250 miljoen kilo aan citrusschillen weggegooid in Nederland. Bijna allemaal gaan ze de verbrandingsoven in.

Zonde en onnodig, vindt PeelPioneers. Het in 2016 opgerichte bedrijf heeft een proces ontwikkeld dat citrusschillen omgezet in bruikbare grondstoffen. Deze kunnen vervolgens worden verwerkt tot producten voor de voedsel-, verpakkings- en cosmeticabranche.

De methode van het bedrijf is vorig jaar getest in een laboratorium en inmiddels hebben ze een succesvolle pilot achter de rug. Tweeduizend citrusschillen zijn verwerkt tot vijf verschillende eindproducten. Denk aan etherische olie, een grondstof voor cosmetica en schoonmaakmiddelen, en vezelrijke pulp waar karton of veevoer van kan worden gemaakt.

In 2018 hopen ze op grote schaal operationeel te zijn.

Het bedrijf

Een bedrijf als PeelPioneers noemt men een bioraffinagebedrijf, een verzamelnaam voor de technologieën die het mogelijk maken om ingrediënten uit biomassa duurzaam te benutten. Biomassa is een ander woord voor organisch product, zoals hout, gft-afval, plantaardige oliën en mest.

Scheikundige Van Stempvoort heeft in 2015 zijn bachelor afgerond aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn studie werkt hij in het Verenigd Koninkrijk mee aan een onderzoeksproject over biologische raffinaderij voor citrusafval. Hij is razend enthousiast en besluit zijn eigen onderneming te starten.

Sinds 1 maart 2017 is PeelPioneers gevestigd in Prodock, een innovatiehub in de Amsterdamse haven. Dit is een plek waar startups, maar ook gevestigde bedrijven hun producten kunnen ontwikkelen en uitrollen.

De producten

"Als je een citrusschil dubbelvouwt, komt er zo'n spray uit dat als je daar een aansteker bijhoudt je een steekvlam krijgt. Dat zijn de etherische oliën die ze in schoonmaak- en beautyproducten gebruiken. De producten van Rituals zitten er helemaal vol mee", aldus Van Stempvoort. Hier zal een deel van de citroenschillen dan ook voor gebruikt gaan worden.

Het overgrote deel van de citrusschillen wil hij verwerken tot korrels die als vezel dienen voor verpakkingsmaterialen. Maar PeelPioneers werkt ook aan consumentenproducten om mensen bewust te maken van de waarde van citrusschillen. Zo heeft hij al een oranje zeepje gepresenteerd en gaan er stoelen komen op Schiphol, gemaakt van citrusschillen afkomstig van de luchthaven.

Voor nu focust Van Stempvoort zich op de 125 miljoen kilo citrusschillen die afkomstig zijn van restaurantketens, luchthavens en supermarkten, ongeveer de helft van het citrusafval in Nederland. De rest komt van huishoudens. Die laat de jonge ondernemer nu nog even voor wat het is.

In de onderstaande grafiek kan je zien welke grondstoffen er allemaal uit sinaasappelschillen gewonnen kunnen worden:

Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl

Bekendheid

In de wereld van de duurzaamheid hebben ze al kennisgemaakt met PeelPioneers. Zo spreekt Van Stempvoort tijdens de presentatie van de Duurzame top 100 van dagblad Trouw in oktober vorig jaar. "Als je dan toch een zaal hebt met zoveel invloedrijke mensen in de wereld van de duurzaamheid, dan willen we dat u deze persoon op uw netvlies heeft", aldus de redactie van Trouw.

Met groot enthousiasme vertelt Van Stempvoort dat PeelPioneers inmiddels al dertig miljoen kilo aan citrusschillen heeft opgehaald, die ze allemaal hopen om te zetten in bruikbare grondstoffen. De Groene Courant meldt in maart dat verschillende winkels op Amsterdam Centraal dagelijks in totaal 200 kilo aan citrusschillen aanleveren.

Prijzen gewonnen

Ondanks het feit dat ze nog niet operationeel zijn, heeft PeelPioneers al meerdere  prijzen in ontvangst genomen. In 2016 gaan ze er met de Lidl-voedselprijs vandoor. Volgens de jury hebben ze het beste idee om de voedselindustrie te verduurzamen.

Eind januari 2017 wordt er door de organisatie van de wereldtentoonstelling voor landbouw, Floriade, een wedstrijd uitgeschreven: "Help mee aan de toekomst van onze voeding." Er worden 48 concepten ingediend. Op 1 juni komt PeelPioneers als een van de drie winnaars uit de bus.

Van Stempvoort wint op 30 mei ook de Young Environment Award. Deze krijgt hij tijdens de eerste editie van de Young Impact Celebration in de Ziggo Dome.

Kortom, PeelPioneers is op de goede weg. Duurzaam ondernemen heeft volgens Van Stempvoort de toekomst, zegt hij tegen online magazine Socreatie. "We moeten wel, anders gaat het compleet de verkeerde kant op met de wereld. We moeten naar een economie waarin afvalstoffen grondstoffen worden."

LEES  OOK: Deze Nederlandse startup verkocht in no time 20.000 stapelbare prullenbakken

binbang anja cheriakova afval scheiden