De gesprekken over de Brexit beginnen definitief op maandag. Dat hebben het Britse ministerie voor Brexitzaken en de Europese Commissie donderdag gezamenlijk meegedeeld.

Na de uitslag van de Britse verkiezingen waar premier Theresa May haar absolute meerderheid verloor werd er gespeculeerd over uitstel van de gesprekken, omdat eerst een nieuwe regering gevormd moet worden. Maar ondanks dat er nog geen nieuwe regering zit gaat het formele Brexitoverleg maandag toch gewoon van start.

 

Namens Groot-Brittannië opent minister David Davis de reeks gesprekken over het verlaten van de Europese Unie met Michel Barnier, de belangrijkste onderhandelaar namens de Europese Commissie. Als eerste staan de rechten van de 3,2 miljoen EU-burgers die in Groot-Brittannië en die van de 1,2 miljoen Britten die in de EU verblijven op de agenda.

Garanties voor EU-burgers

Davis is volgens verschillende Britse media van plan een “heel genereus” aanbod te doen aan de EU-burgers in Groot-Brittannië. Daaronder zijn volgens de Nederlandse ambassade 100.000 tot 150.000 Nederlanders.

Britse bestuurders reisden donderdag af naar Brussel in voorbereiding op het begin van de formele onderhandelingen maandag. The Financial Times schrijft dat EU-burgers dezelfde rechten wil geven als ze nu hebben en ze “net zo eerlijk wil behandelen als dat altijd het geval is geweest.”

Davis hoopt dat de EU ermee instemt de nu bestaande rechten met terugwerkende kracht in te trekken per 29 maart van dit jaar, toen Groot-Brittannië de Brexit formeel in gang zette.

In ruil voor die garantie verwacht Davis dat Brussel de eis laat vallen dat EU-burgers in Groot-Brittannië toegang houden tot het Europese Hof van Justitie. De Britten willen dat hof na de Brexit verlaten.

Onderhandelingstroef

Premier Theresa May en andere prominente leden van haar kabinet hebben eerder geweigerd om de rechten te garanderen van EU-burgers die nu in Groot-Brittannië wonen en willen blijven.

Handelsminister Liam Fox omschreef EU-burgers in Groot-Brittannië als één van de “belangrijkste onderhandelingstroeven” bij de komende onderhandelingen en May zei dat Groot-Brittannië “met lege handen zou staan” in de onderhandelingen door de rechten te garanderen van EU-burgers zonder dat daar vergelijkbare toezeggingen over Britten in de EU tegenover staan.

Maar na de desastreuze verkiezingsuitslag van vorige week is het mandaat van de regering zich hard op te stellen in het Brexit-dossier ernstig verzwakt. Minister Philip Hammond van Financiën wilde donderdag een speech houden waarin hij de premier zou waarschuwen voor een harde Brexit, maar zegde die toespraak af vanwege de brand in de Grenfell Tower.

Davis wil de rechten voor EU-burgers inzetten om te laten zien dat zijn Whitehall-team klaar is om te onderhandelen met de EU, ondanks de chaos waarin het zou verkeren na het vertrek van twee belangrijke figuren deze week.