De Britse premier Theresa May is in de Britse opiniepeilingen diep gezakt.

Uit een peiling van YouGov van 11 en 12 juni, dus net na de Britse verkiezingen, komt naar voren dat 29 procent van de ondervraagden positief oordeelt over May. Onder haar leiding raakte de Conservatieve Partij de meerderheid in het Lagerhuis kwijt bij de verkiezingen van  8 juni.

Rond 30 mei oordeelde nog 42 procent van de ondervraagden positief over May, volgens de YouGov-peiling.

Het beeld bij Labour-leider Jeremy Corbyn is omgekeerd: die steeg van een positieve beoordeling van 36 procent van de ondervraagden eind mei, naar 46 procent rond 11 juni.

May doet het in beoordelingen van kiezers ook slechter dan bijvoorbeeld de Amerikaanse president Donald Trump, die volgens een gemiddelde dat de site RealClearPolitics bijhoudt de afgelopen weken bleef hangen op een goedkeuringspercentage van ongeveer 40 procent.

Brand in woonflat Londen

Het lijkt er ook op dat May de afgelopen dagen een kans heeft laten liggen om wat meer empathisch over te komen.

In de nasleep van de brand in het wooncomplex Grenfell in Londen – waarbij zeker zeventien doden zijn gevallen – vroeg de zender Channel 4 aan May waarom overlevenden niet persoonlijk heeft bezocht – iets wat Labour-leider Corbyn wel deed. De premier gaf daar geen antwoord op.

Lees ook op Business Insider

Daarnaast komen er steeds meer vragen over de brandveiligheid van het complex.

Volgens de krant The Times is de gevelbekleding waarmee de toren was gerenoveerd verboden in de Verenigde Staten, omdat het materiaal niet brandbestendig is (volgens ooggetuigen liep de brand zo snel uit de hand omdat het vuur van buitenaf omhoog schoot).

The Times stelt dat het verschil tussen brandbestendige gevelbekleding en het gebruikte materiaal in totaal ongeveer 6.000 euro hebben uitgemaakt.

Pijnlijk ook voor May: ze heeft net Gavin Barwell benoemd als stafchef.  Deze voormalige minister van Wonen had eerder toegezegd dat er een onderzoek moest komen naar standaarden voor brandveiligheid,  maar dat onderzoek is nooit gepubliceerd.