Het Britse Lagerhuis wil met overgrote meerderheid dat premier Theresa May uitstel gaat vragen aan de EU van de Brexit-datum van 29 maart.

Er zijn 412 parlementsleden vóór uitstel van tenminste drie maanden en 202 tegen. Alle 27 overblijvende EU-lidstaten moeten daar wel unaniem mee instemmen.

Premier Mark Rutte vindt het hele proces “doodvermoeiend” worden, zei hij volgens ANP in een reactie op de stemming. “Wat heeft het voor zin om nog maanden door te blijven jengelen met elkaar terwijl je nu al twee jaar in dit cirkeltje ronddraait?”

Het is volgens Rutte hoog tijd dat de Britten echte keuzes gaan maken: “De Britse politiek moet hom of kuit geven. Om nog maanden door te tollen in dat gepruts van ‘we willen geen harde grens in Ierse Zee, geen lidmaatschap van een douane-unie maar we willen ook geen backstop’, dat heeft geen zin”.

De EU heeft al meerdere malen gezegd te willen weten wat de Britse politiek met die extra tijd gaat doen. Mocht de Europese Raad niet instemmen met uitstel, dan zou op 29 maart alsnog de harde Brexit kunnen volgen waar het Britse parlement tegen is.

Het Britse parlement stemde donderdagavond ook over een voorstel om het Brexit-beleid deels uit handen van premier May te nemen. Het Lagerhuis zou dan zelf kunnen onderzoeken voor welke Brexit-varianten steun is en niet langer afhankelijk zijn van waar de regering mee komt. Dat voorstel haalde het met 314 stemmen tegen en 312 voor net niet.

Een voorstel voor een tweede Brexit-referendum werd massaal verworpen. Slechts 85 parlementsleden wilden de vraag over het beëindigen van het lidmaatschap van de EU opnieuw voorleggen aan de bevolking nu de politiek het niet eens kan worden.

Derde stemming over de deal van May?

De deal die premier Theresa May sloot met de EU is tot twee keer toe met overweldigende meerderheid weggestemd en woensdagavond besloot het parlement dat het ook niet zonder deal de Europese Unie wil verlaten.

May wil haar deal volgende week voor de derde keer in stemming brengen en als die dan tegen alle verwachtingen in wordt goedgekeurd kan de Brexit na ’technisch’ uitstel van drie maanden op 30 juni plaatsvinden. Maar verwerpt het parlement de deal opnieuw, dan is langer uitstel nodig.

EU-president Donald Tusk liet donderdagmiddag weten dat de lidstaten open moeten staan voor een veel langere verlening als de Britse politiek dat nodig vindt:

May heeft meerdere malen gewaarschuwd dat lang uitstel ertoe kan leiden dat de Brexit helemaal niet doorgaat. Bovendien heeft de EU gezegd niet te willen heronderhandelen over de eind vorig jaar gesloten deal, die al moeizaam tot stand kwam.

Een woordvoerder van de Europese Commissie zei na afloop van de stemming donderdagavond dat uitstel niet vanzelfsprekend is en dat de EU ook het eigenbelang in ogenschouw zal nemen.

Als de Europese leiders het uitstel toch goedkeuren tijdens de top op 21 maart, dan zouden de Britten mogelijk ook weer mee moeten doen met de Europese parlementsverkiezingen in mei.

Lees hier meer over de laatste ontwikkelingen rond de Brexit: