ANALYSE – Dinsdagavond heeft het Britse Lagerhuis voor de tweede keer een dikke streep gezet door het akkoord dat premier Theresa May vorig jaar sloot met de Europese Unie.

Een paar haastig toegevoegde inlegvellen – met een vaag ontsnappingsmechanisme voor de heikele kwestie van grens tussen Ierland en Noord-Ierland – waren lang niet voldoende om parlementariërs op andere gedachten te brengen.

Het akkoord met de Europese Unie werd weggestemd met 391 tegen 242 stemmen. Het verschil van 149 stemmen was iets kleiner dan de ruim 200 stemmen waarmee May in januari verloor. De enorme kloof geeft wel aan dat nieuwe onderhandelingen met de EU weinig zin hebben.

Ondertussen tikt de klok door: over iets meer dan twee weken is het Brexit-dag.

No deal-Brexit: prijskaartje van 300 miljard euro

Wat nu? Zonder akkoord met de EU dreigt Brexit straks uit te draaien op een chaos. Als alle grenzen van de ene op de andere dag dicht gaan, komt het land onvermijdelijk in een recessie terecht.

De Britse rekenkamer becijferde al dat de economische schade de komende jaren dan oploopt tot circa 300 miljard euro. Dat wil natuurlijk geen enkele politicus op zijn geweten hebben.

De Conservatieve Partij is tijdens vervroegde verkiezingen in 2017 al de meerderheid in het Lagerhuis kwijtgeraakt. Bij een harde Brexit is een pijnlijke nederlaag bij de verkiezingen in 2022 bijna onvermijdelijk.

Woensdagavond wordt gestemd over een motie om een chaotisch vertrek uit de EU te voorkomen. Die haalt naar alle waarschijnlijkheid wel een meerderheid in het parlement. De volgende vraag is hoe een no deal-Brexit kan worden afgewend.

Harde Brexit vermijden

Een harde Brexit kan eventueel op twee manieren worden afgewend. May kan met de EU onderhandelen over uitstel van het vertrek. Maar premier Mark Rutte was er dinsdagavond razendsnel bij om te vertellen dat het land dan met heel goede argumenten moest komen.

De andere optie is om het zogeheten Artikel 50 (de uittredingsprocedure) opnieuw in te dienen en de procedure van voor af aan te beginnen. Er is een goede kans dat het Britse Lagerhuis alles op alles zet om de Brexit uit te stellen, om het risico van de no deal-Brexit af te wenden.

Het Britse pond kreeg dinsdagochtend een tik toen duidelijk werd dat het akkoord van May op een nieuwe nederlaag afstevende. Dinsdagavond kreeg je nog maar 1,156 euro voor een pond, terwijl dat dinsdagochtend nog 1,177 euro was.

Met het oog op de stemrondes van vandaag en morgen, is er een goede kans dat die schade snel weer wordt ingelopen.

Joost Derks is valuta-expert en algemeen directeur bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.