Door de krapte op de arbeidsmarkt gaan zzp’ers en gedetacheerden er in de tweede helft van dit jaar versneld op vooruit. Zelfstandige professionals zijn in het eerste halfjaar gemiddeld 4,7 procent duurder geworden, maar er wordt over heel 2022 een tariefstijging van maar liefst 10,3 procent verwacht.

Zelfstandige automonteurs gaan er in de prognose het hardst op vooruit, gevolgd door medewerkers in drukkerijen en de kunstnijverheid. Ook lassers en plaatwerkers, metaalbewerkers, en radio- en televisietechnici kunnen naar verwachting tariefsverhogingen van meer dan 15 procent toepassen.

Arbeidsmarktdata-specialist Intelligence Group bekeek in samenwerking met HR-dienstverlener HeadFirst Group de ontwikkelingen voor 114 verschillende beroepsgroepen. De hoge inflatie en de krapte op de arbeidsmarkt stuwen de tarieven voor zelfstandigen op dit moment steeds harder op.

Ook personeel in vaste dienst kan een loonstijging tegemoet zien, maar die loonstijgingen gaan veel minder hard. In doorsnee blijft de inkomstenstijging van mensen in loondienst achter bij de inflatie. De gemiddelde loonsverhoging van mensen in vaste dienst komt over de eerste helft van 2022 uit op 3,1 procent. Dat is mede te danken aan een record maandgemiddelde van 3,8 procent in juni.

Bekijk hieronder de beroepsgroepen bij zzp'ers die er naar verwachting het meest op vooruit gaan.

In tegenstelling tot mensen in loondienst, kunnen flexibel werkenden tariefsontwikkelingen in de markt sneller doorvoeren. Daardoor kunnen ze nu rekenen op flinke loonstijgingen. Andersom krijgen ze in een minder krappe markt ook sneller inkomstendalingen voor hun kiezen. Dat gebeurt zelden of nooit bij cao's.

"Zo dragen ondernemers - wat zzp’ers en detacheringsbureaus zijn - zowel de lusten als de lasten van de belangrijke, flexibele rol die zij innemen om onze arbeidsmarkt en daarmee onze economie draaiende te houden", duidt Marion van Happen, CEO bij HeadFirst Group, de ontwikkeling.

De laagste tariefstijgingen zien de onderzoekers bij middelbaar opgeleide technici. Bouwarbeiders afbouw kunnen met nog geen 7 procent de laagste stijging van het uurtarief verwachten.

LEES OOK: Arbeidsmarkt blijft krap, ondanks lichte stijging werkloosheid – vooral jongeren zien kans om te beginnen met een nieuwe baan