Vanaf donderdag mogen musea en bioscopen weer open, maar verder verder blijft de gedeeltelijke lockdown gelden.

Als de besmettingscijfers verder blijven dalen, komt er medio december mogelijk iets van verlichting van coronamaatregelen.

Het kabinet verwacht bij een dalende trend dat de gedeeltelijke lockdown vanaf half januari pas echt versoepeld kan worden.

Hoopvol vaccinnieuws, maar voorlopig zitten we nog wel even met strenge maatregelen om het coronavirus in toom te houden.

Dat was de belangrijkste boodschap van de persconferentie van premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dinsdagavond.

De verzwaring van de gedeeltelijke lockdown in de afgelopen weken loopt woensdagavond af. Vanaf donderdag mogen musea en bioscopen weer open, mogen huishoudens maximaal drie bezoekers per dag ontvangen en mag je met een groep van maximaal 4 personen van verschillende huishoudens buiten zijn.

Verder blijven de maatregelen van de gedeeltelijke lockdown intact: de horeca blijft gesloten, het advies blijft zo veel mogelijk thuiswerken en ’s avonds mag er na 8 uur geen alcohol meer worden verkocht of worden geschonken in hotels.

Lees ook op Business Insider

Minister De Jonge gaf dinsdag verder aan dat het huidige cijfer van ruim 4.000 nieuwe coronabesmettingen per dag nog fors verder moet dalen, voordat echte versoepeling van restricties mogelijk is.

Als de besmettingscijfers medio januari gedaald zijn tot minder dan 1.200 nieuwe coronabesmettingen per dag en minder dan 3 ziekenhuisopnames per dag, wordt het mogelijk om in combinatie met intensief testen maatregelen serieus te versoepelen.

Het kabinet wil al wel half december kijken of er iets van versoepeling mogelijk is met het oog op de kerstdagen. Maar dan moet de huidige dalende trend wel doorzetten.

“Wat we willen doen is half december kijken of we iets meer ruimte kunnen geven als we op indicatoren zitten van niveau 2. Dat betekent tien ic-opnames per dag of 3.600 nieuwe besmettingen per dag”, aldus De Jonge. “Pas dan kunnen we weer nadenken over iets van verruiming. Dat verwachten we half december. Dan kunnen we weer iets doen wat we zo graag willen.”

Daling aantal coronabesmettingen gaat trager dan tijdens eerste golf.

Dinsdag maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bekend dat het aantal positieve coronatests afgelopen week verder is afgenomen, maar lang niet zo sterk als de week daarvoor.

In totaal registreerde het RIVM 37.706 nieuwe besmettingen, 14 procent minder dan een week eerder. Toen rapporteerde het instituut 43.621 nieuwe gevallen, 32 procent minder dan de week daarvoor.

Het RIVM heeft afgelopen week 479 meldingen gekregen van aan corona gerelateerde sterfgevallen. In de vorige weekrapportage waren dat er 565. Deze meldingen lopen soms wat achter.

Volgens de laatste cijfers zijn vorige week 1.496 mensen die besmet waren met het virus opgenomen op verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen. Op de intensive cares werden 224 patiënten opgenomen. Vorige week lag het aantal opnames iets hoger: 1.520 op verpleegafdelingen en 275 op de ic’s.

De daling van deze tweede golf gaat “veel langzamer” dan de afname van de eerste golf in maart en april, stelt het RIVM vast. Het instituut schat dat nu nog zo’n 118.000 mensen in Nederland het virus bij zich dragen en anderen kunnen besmetten. Daarbij houden de deskundigen wel een flinke slag om de arm: de bandbreedte ligt tussen de 83.000 en 150.000 mensen.

LEES OOK: Black Friday wordt een rustig dagje in de winkelstraat