Voor een buitenstaander heeft werken op een cruiseschip voldoende voordelen. Je reist de hele wereld over, je onderdak is geregeld en je betaalt daar geen kosten voor zolang je aan het werk bent.

Toch gaat het leven van een cruiseschipmedewerker niet over rozen. Je leefruimte is namelijk vaak wel erg klein en sober.

Dat geldt helemaal voor de laagstbetaalde medewerkers op een cruiseschip. Denk aan obers, barbedienden en ondersteunend personeel.

Ongeveer 39 procent van de (voormalige) cruiseschipmedewerkers die Business Insider sprak, gaf aan dat ze hun kont nauwelijks kunnen keren in de krappe hutten. Vaak durfden ze hun verhaal alleen anoniem te doen. Ze waren bang dat hun werkgever, of bij sommigen hun voormalig werkgever, maatregelen tegen hen zou nemen.

Princess Cruises Caribbean Princess stateroom

Foto: Een passagiershut op een cruiseschip van Princess Cruises. Bron: Princess Cruises

Een voormalige hostess van Costa Cruises vertelt dat ze een hut deelde met een collega. Ze hadden hetzelfde rooster, maar gelijktijdig aankleden en douchen was er volgens haar niet bij door de ruimte. Dat moest dus echt om de beurt. Costa Cruises heeft nog niet gereageerd bij Business Insider.

"Ik kon me niet eens even uitrekken zonder iemand te raken", vertelde een voormalige medewerker op een schip van Norwegian Cruise Line over een krappe personeelshut. Ook Norwegian Cruise Line reageerde niet meteen op een verzoek om commentaar.

Bemanning en personeel hebben vaak één kamergenoot, maar soms hebben ze er wel drie. De hutten zijn eenvoudig ingericht. Het is een combinatie van een bed, een bureau, een kast, een paar planken en een kleine badkamer. Werknemers moeten soms een badkamer delen met de kamer naast hun eigen kamer. Of er is gemeenschappelijke badkamer die ze moeten delen met de rest van hun collega's.

"Opvarenden op cruiseschepen zijn onmisbaar voor de cruise-industrie en voor de reiservaring", zegt een vertegenwoordiger van de Cruise Lines International Association, een brancheorganisatie voor de cruisesector. Je hebt op een schip nu eenmaal beperkte ruimte, dat geldt zowel voor de bemanning als voor de gasten, voegt de woordvoerder toe.

Maar bemanningsleden hoeven het niet alleen te doen met hun hut, ze hebben bijna altijd ook toegang tot andere delen van het schip met eigen sportscholen, zwembaden, eetruimtes en lounges.

Norwegian Getaway crew bathroom, 2017

Foto: de badkamer in een personeelshut op 'Getaway' schip van Norwegian Cruise Line in 2017. Bron: anonieme medewerker die voor Norwegian Cruise Line werkte.

Leidinggevenden en stuurlui op een cruiseship krijgen wel vaak hun eigen kamers, maar ook die zijn niet altijd luxueus. Ze zijn wat ruimer en hebben soms extra's, zoals een televisie of een koelkast. "Vergeleken met sommige personeelshutten had je een mooie hut", aldus een voormaligr inventarismanager van Royal Caribbean Cruises.

"De solocabine was eigenlijk reusachtig", zei Chad Stone, een vroegere productiemanager voor Seabourn Cruise Line. Na zijn promotie ging hij van een gedeelde ruimte naar een eigen hut. "Ik kon niet geloven hoe groot het was."

Lees meer over cruiseschepen: