Na je pensioen permanent wonen op  een cruiseschip. Het klinkt duur maar het zou voor sommige senioren wel eens goedkoper kunnen zijn dan op de wal blijven.

De cruisemarkt kent inmiddels zeer lange cruises, tot wel 180 dagen voor een cruise rond de wereld. De prijzen zijn vaak onderhandelbaar, zeker als je met z’n tweeën boekt.

Per saldo kun je wel eens goedkoper uit zijn aan boord, rekent de Amerikaanse website CNBC voor. Voor 135 dollar per dag is je kostje gekocht.

Ook een studie van de Journal of American Geriatric Society komt tot een dergelijke conclusie: bekeken over een periode van 20 jaar zijn de kosten voor iemand die op een cruiseschip woont, vergelijkbaar met iemand die zorg krijgt op het vaste land.

Het zwembad is dichtbij

Op een cruiseschip zie je nog wat van de wereld, je dineert uitstekend, het zwembad is dichtbij en het personeel kent je bij naam en heeft nu eenmaal als kerntaak het jou als gast naar de zin te maken. Bovendien kennen sommige schepen complete medische voorzieningen, inclusief artsen, verpleegsters, en zelfs een intensive care.

Een zorgeloos bestaan dus. Thuis heb je de zorg voor trivia als je verzekeringen, de tuin, de auto die een beurt nodig hebt en werkend internet.

Maar je moet het wel leuk vinden om met andere senioren op te trekken. Een kwart van de gasten is boven de 60 en nog een kwart tussen de 50 en 60.

Cruisemarkt benadrukt andere 'lifestyle'

De cruisebranche zelf benadrukt niet zozeer de kosten als wel de keuze voor een andere 'lifestyle': een betere kwaliteit van leven. Nieuwe indrukken op al die bestemmingen gaan samen met een comfortabel leven aan boord.

De cruisemarkt groeide de afgelopen 10 jaar van 10 miljoen naar 24 miljoen passagiers. Als het de cruisemaatschappijen lukt om senioren over te halen, om nog meer tijd bij hen door te brengen, wacht de sector een gouden toekomst.

Eén maatschappij, Crystal Cruises,  brengt in 2018 al een schip met 'residenties' op de markt: zeer grote hutten waarin je je eigen meubilair mag meebrengen. Hoef je je vertrouwde relaxfauteuil nooit meer te missen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl