Tijd is geld, zeker wanneer je een kleine ondernemer bent en je het gevoel hebt dat er nog duizend taken op je liggen te wachten.

“De meeste meeste zelfstandigen bouwen niet genoeg tijd in hun dag in waardoor ze continu aan het haasten zijn”, zegt Laura Vanderkam, een expert in time-management en schrijfster van I Know How She Does It: How Successful Women Make the Most of Their Time.

Natuurlijk neemt het runnen van je bedrijf het grootste deel van je dag in beslag. Toch zegt Vanderkam dat het verschrikkelijk belangrijk is om ook tijd te maken voor andere zaken, zoals netwerken, werken aan je vaardigheden, contact houden met werknemers of leveranciers en ontspanning.

Deze routine biedt niet iedereen soelaas, maar Vanderkam’s schema is een goed startpunt om te kijken welke dagindeling voor jouw werkt:


6:00 uur: Sta op en ga sporten

600-am-wake-up-and-work-out

Belgisch onderzoek stelt dat 's morgens vroeg sporten - voordat je hebt ontbeten - niet alleen goed is voor je ego, maar dat het je ook meer energie geeft dan een paar minuutjes snoozen.


6:45 uur: Maak je klaar voor de dag

645-am-get-ready-for-the-day-ahead

Tijd om te douchen, gezond te ontbijten, voor het gezinsleven te zorgen en je kantoor op te zoeken.


8:30 uur: Doe eerst de belangrijke dingen

830-am-do-the-most-important-stuff

In de ochtend ben je vaak het meest productief, focus je dus op dat moment op de belangrijkste zaken voor je bedrijf.


12:30 uur: een sociale lunch

1230-pm-eat-a-social-lunch

In vrijwel ieder bedrijf heb je met mensen te maken en daarbij wil je toch ook de tijd nemen om te lunchen. Probeer dus het maximale uit die tijd te halen.

Gebruik je lunchtijd om mensen beter te leren kennen, of dit nu je werknemer is of mensen van buiten je bedrijf.


13:30 uur: Leer iets nieuws

130-pm-learn-something-new

Neem tijd om te groeien, als bedrijf of als mens. Dit kan door bijvoorbeeld een nieuwe vaardigheid te leren, je verder te verdiepen in een onderwerp dat je al kent of op zoek te gaan naar nieuw werk of projecten waar je mee aan de slag kunt.


14:30 uur: Maak jezelf meer zichtbaar

230-pm-make-yourself-more-visible

Je hebt misschien al iemand die je helpt met social media, maar het is nooit verkeerd om na te denken over hoe andere mensen jou en je bedrijf zien.

Denk dus ook eens na over hoe jij een ander kan helpen.


15:30 uur: Ga wandelen

330-pm-take-a-walk

Wat zonlicht, frisse lucht en beweging zijn ideaal om je energie te boosten gedurende de dag.


16:00 uur: Laat dit tijdvak open

400-pm-leave-this-time-open

Gedurende de dag stapelen zich allerlei zaken op waar je aandacht aan moet besteden. Gebruik je tijd om deze taken af te handelen.


17:00 uur: Plan vooruit

500-pm-plan-for-whats-ahead

Maak een top drie prioriteitenlijstje voor de volgende dag. Of, mocht je in de avond nog willen werken: maak een plan wat je wilt doen in welke tijd om efficiënt te werken.


18:00 uur: Stop met werken

600-pm-disconnect-from-work

Doe iets wat niets met werk te maken heeft. Of het nu tijd doorbrengen met je familie is, met vrienden afspreken, vrijwilligerswerk of gewoon relaxen:  je eigen tijd zou niets met werk te maken moeten hebben.


20:30 uur: Zwengel je computer weer even aan

830-pm-log-back-on-briefly

Sommige ondernemers, en ook sommige werknemers, vinden het lastig om helemaal los te komen van werk na werktijd. Als je wil: neem een uurtje om wat zaken te regelen, creatief denken of het lezen van zaken voor je werk.


21:30 uur: Sluit af

930-pm-shut-down

Zet je laptop uit, leg je telefoon en neem nog wat tijd voor jezelf voordat je naar bed gaat. De slaapbehoefte is bij iedereen weer anders, maar zeven uur is altijd een goede start.

LEES OOK: Het leven van geluksgoeroe Tim Ferriss is drastisch veranderd door een 3-stappenplan van motivatiecoach Tony Robbins