Tim Ferriss borduurt op veel manieren voort op de traditie van motivatiegoeroe Tony Robbins: vind mensen die uitmunten in hun vakgebied, ontdek waarom ze zo goed zijn en presenteer die bevindingen aan een breed publiek.

Nadat Ferriss Robbins in 2014 interviewde, schreef hij zich voor 800 dollar in voor een van Robbins’ seminars, de vier dagen durende Unleash the Power Within. Om een idee te krijgen van de bijeenkomsten die Robbins zo beroemd maakten.

In zijn boek Tools of Titans schrijft Ferriss dat zijn vriend Navin Thukkaram, een succesvol investeerder en ondernemer, dat bewuste seminar maar liefst 11 keer heeft bezocht. Met name een specifieke oefening is voor hem de reden om jaarlijks het seminar bij te wonen.

Deze oefening heet het ‘Dickensproces’ en wordt bezocht door een paar duizend man. En hoewel Ferriss stelt dat die massale ambiance en Robbins’ aanwezigheid het effect van de oefening versterken, kan je de basics van de oefening volgens hem ook goed in je eentje uitvoeren.

De oefening is genoemd naar ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens waarin de gierige Scrooge bezocht wordt door de geesten van zijn verleden, heden en de toekomst.

"In het Dickensproces ben je gedwongen om voor het verleden, heden en toekomst twee of drie aannames tegen het licht te houden die jou beperken," aldus Ferriss. Kijk vervolgens goed naar elke aanname en beantwoord de volgende vragen:

1. "Wat heeft elke aanname jou en de mensen waarvan je hield in het verleden gekost? Wat heb je verloren dankzij deze aanname? Zie het, hoor het, voel het."

2. "Wat kost elke aanname jou en de mensen waar je om geeft in het heden? Zie het, hoor het, voel het."

3. Wat zal elke aanname jou en je geliefden over 1, 3 of 5 jaar gaan kosten? Zie het, hoor het, voel het."

tony robbins

Seminars van Tony Robbins lijken vaak op rockconcerten. Bron: Tony Robbins

Nadat je je zelf handicappende aannames pijnlijk hebt herbeleefd, kun je nieuwe aannames creëren om ze te vervangen, zo schrijft Ferriss.

Ferriss geeft een van zijn antwoorden: "Een van mijn drie belangrijkste beperkende aannames was dat ik niet voor het geluk geboren ben. Die heb ik vervangen door 'Geluk is mijn natuurlijke staat van zijn."

Volgens Ferriss duurt de oefening zo'n 30 minuten en wordt het merendeel van het publiek erg emotioneel. Enkele maanden nadat hij het seminar bijwoonde vroeg Ferriss Robbins waarom het Dickensproces zo effectief is.

"Wanneer we in een bepaalde tijdzone - het verleden, heden of toekomst - pijn voelen, schakelen we snel over naar een andere tijd in plaats van dat we veranderen. Dit is omdat verandering bij veel mensen onzekerheid, instabiliteit en angst met zich meebrengt," aldus Robbins. De oefening voorkomt dat je aan jezelf ontsnapt.

Hij schreef dat hij in het jaar nadat hij het Dickensproces volgde zich "niet eerder in mijn leven zo gelukkig voelde."

"Het is ongelooflijk wat er allemaal kan gebeuren wanneer je rijdt zonder dat je de noodrem ingedrukt houdt," zei hij.

Ferriss bezocht Business Insider in New York om over Tools of Titans te praten en op Facebook live vragen te beantwoorden. Bekijk hier de video: