Als ziekenhuizen ingaan op de looneisen van de vakbonden dan draaien ze volgend jaar bijna 700 miljoen euro verlies. Dat blijkt uit berekeningen van analisten van ABN AMRO.

Vakbonden eisen dat de lonen meestijgen met de inflatie en dat zou neerkomen op zo’n 12,5 procent extra, oftewel een kostenpost van ruim 2 miljard euro. De inkomsten stijgen naar verwachting met slechts 800 miljoen euro. Daarmee zouden de ziekenhuizen in plaats van bijna 500 miljoen euro winst bijna 700 miljoen euro verlies draaien.

Verhoging lonen in ziekenhuizen ‘duivels dilemma’

Maar de ziekenhuizen staan volgens de analisten van ABN AMRO voor “een duivels dilemma”, omdat niet tegemoetkomen aan de looneisen ook grote risico’s met zich meebrengt. Er zouden dan stakingen kunnen volgen en dat is wel het laatste waar ziekenhuizen op zitten wachten, nu ze al ruim twee jaar met grote personeelstekorten kampen.

Bovendien zullen bij achterblijvende lonen nog minder mensen in de zorg willen werken. Een op de tien zorgmedewerkers overweegt nu al om komend jaar de sector te verlaten en een mager loonbod duwt hen misschien over de streep.

“Bij onvrede over de salarissen zal nog meer personeel ontslag nemen en zich bijvoorbeeld als zzp’er tegen betere voorwaarden laten terug huren, of helemaal naar een andere sector verkassen”, schrijft ABN AMRO. “Hierdoor neemt de druk op het bestaande personeel verder toe, juist in een tijd waar het verlichten van de druk essentieel is voor personeelsbehoud.”

Verlies accepteren of snijden in kosten zorg

Volgens analiste van de bank zijn de enige twee opties het accepteren van een verliesjaar of het naar beneden brengen van de kosten. Het verhogen van de omzet is namelijk geen optie, omdat het bedrag wat aan zorg mag worden uitgegeven al op Prinsjesdag is bepaald.

ABN AMRO stelt dat één verliesjaar is nog wel acceptabel is, maar dat op langere termijn het gevaar dreigt dat er dan geen geld meer is voor broodnodige innovaties op weg naar duurzame en passende zorg. En voor het snijden in de kosten is maar beperkt ruimte omdat de kwaliteit van de zorg niet in het geding mag komen.

LEES OOK: ‘Implosie koopkracht is tikkende tijdbom voor kabinet, werkgevers en vakbonden’