Vattenfall, het Zweedse moederbedrijf van Nuon, is op zoek naar investeerders die mede-eigenaar willen worden van het Nederlandse energiebedrijf. 

“We zijn op zoek naar partijen die mee willen investeren. Dat wil dus niet zeggen dat heel Nuon te koop staat, we zijn ook niet op zoek naar een verkoop”, aldus een woordvoerder van het Zweedse concern.

Vattenfall ziet de situatie op de Europese energiemarkten steeds somberder in. Dinsdag maakte Vattenfall bekend het concern al bekend op te gaan splitsen in een noordelijk Europees deel en continentaal deel. Daarmee wil Vattenfall onder meer zijn bedrijfsstructuur openstellen voor investeerders die mede-eigenaar willen worden, zodat risico’s op lastige markten als Nederland en Duitsland gespreid kunnen worden.

Het Zweedse bedrijf zei dinsdag in het tweede kwartaal in totaal 3,5 miljard euro af te moeten schrijven. Bij het concern verdwijnen de komende 2 jaar circa 2500 banen, waarvan ongeveer 500 in Nederland. Vattenfall sluit niet uit dat het aantal ontslagen nog verder zal oplopen.

Winstval Nuon

De financiële resultaten van Nuon zetten mede die van het Zweedse moederbedrijf Vattenfall onder druk. Het concern, sinds 2009 eigenaar van Nuon, zag in tweede kwartaal zijn verlies oplopen tot 23,3 miljoen kroon (circa 2,7 miljoen euro).

Nuon, dat woensdag kwartaalcijfers presenteerde, zag de nettowinst in de eerste zes maanden van het jaar dalen met 9 procent tot 139 miljoen euro. De omzet bleef vrijwel gelijk op 2,13 miljard euro.

Zelfs de kou in de eerste maanden van dit jaar waarin Nuon meer gas afzette, heeft niet kunnen voorkomen dat het Nederlandse energiebedrijf in het eerste halfjaar een winstval voor de kiezen kreeg.

Moeilijke marktomstandigheden

Nuon zegt gedwongen door de verslechterde marktomstandigheden een afwaardering van 686 miljoen euro in te moeten boeken, met name op zijn gascentrales in Nederland. Die zijn momenteel een stuk minder rendabel vanwege de relatief hoge prijs van gas.

"De aanhoudend moeilijke marktomstandigheden, veroorzaakt door een overschot aan productiecapaciteit, een overvloed aan gesubsidieerde duurzame energie uit Duitsland en lage CO2-prijzen, in combinatie met een afnemende elektriciteitsvraag als gevolg van de economische crisis, drukken de financiële resultaten van Nuon", zegt financieel directeur Peter Smink in een toelichting.

Ook de hevige concurrentie op de Nederlandse consumentenmarkt heeft Nuon de afgelopen zes maanden geraakt. Het aantal stroomcontracten nam met 2,3 procent af tot 2,13 miljoen, het aantal gascontracten met 2,6 procent tot 1,81 miljoen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl