• De Oekraïense president Zelenski is woensdag in Washington voor een ontmoeting met president Biden en het Amerikaanse Congres.
  • Zelenski brengt waarschijnlijk een flinke militaire verlanglijst mee, al is het onduidelijk of hij ook daadwerkelijk met de gevraagde wapens naar huis zal gaan.
  • De Oekraïense president zal vragen om wapens die de VS eerder niet aan het land wilde leveren, waaronder Gray Eagle-drones.
  • Lees ook: Poetin zou noodplan hebben om te vluchten uit Rusland, als het helemaal misgaat in Oekraïne

Wanneer de Oekraïense president Zelenski later vandaag in Washington president Joe Biden ontmoet, zal hij hem naar verwachting een aanzienlijk militair verlanglijstje overhandigen.

Het bezoek – dat al weken gepland staat, maar voor de meeste mensen als een verrassing komt – vindt plaats nadat Rusland grote delen van de vitale infrastructuur in Oekraïne plat heeft plat gebombardeerd en Oekraïne zijn koers probeert te handhaven na de herovering van de stad Cherson afgelopen maand.

Biden zal woensdag naar verwachting een militair hulppakket van twee miljard dollar aanbieden, wat onder andere een Patriot-raketafweersysteem bevat, zei een hoge regeringsfunctionaris tegen The Washington Post.

Daarnaast zal de VS Oekraïne een schat aan artillerie geven en Joint Direct Attack Munition-kits, waarmee normale bommen kunnen worden omgetoverd in GPS-gestuurde precisiebommen, aldus Politico

Oekraïne vraagt al maanden om een Patriot-systeem tegen de Russische luchtbombardementen, maar het is slechts een van de wapens waar Zelenski met Biden over zal onderhandelen tijdens hun ontmoeting.

Een persoon die op de hoogte is van de inhoud van de meeting heeft tegen Politico gezegd dat Zelenski ook zal pleiten voor een Army Tactical Missile System (ATACMS) met groot bereik, en voor Gray Eagle- en Reaper-drones.

De ATACMS-raketten, met hun bereik van ruim 300 kilometer, zouden Oekraïne in staat stellen Rusland tot ver over de Oekraïense grens aan te vallen. Maar de VS heeft lang geweigerd ze te leveren, uit vrees dat langeafstandswapens te provocerend zouden zijn en tot een tegenreactie zouden leiden van Russische leiders.

In mei sloot Biden uit dat hij wapens zou leveren aan Oekraine waarmee het land Rusland op eigen bodem zou kunnen aanvallen. In december bleek ook dat de VS de HIMARS-systemen die ze naar Oekraïne hebben gestuurd, hadden aangepast om te voorkomen dat ze ATACMS-raketten konden afvuren. 

Het leveren van de Gray Eagle - een van de meest krachtige drones die het land in z’n arsenaal heeft - is ook een knelpunt geweest voor Biden, ondanks constant aandringen van Amerikaanse politici.

De drone, die tot vier Hellfire-raketten kan vervoeren en een bereik heeft van ruim 4.600 kilometer, zou Oekraïne een groot voordeel geven boven de Zwarte Zee, aldus de politici.

Maar Biden en zijn regering zijn bezorgd dat de geheime technologie in de drones wel eens in Russische handen terecht zou kunnen komen als er een wordt neergehaald.

In november zeiden twee anonieme ambtenaren tegen CNN dat het Pentagon onderzoekt hoe de Gray Eagle kan worden aangepast om de meest innovatieve technische elementen te kunnen beschermen van mogelijke spionage. 

Deze aanpassingen kosten allemaal veel tijd en brengen een aanzienlijke vertraging met zich mee, omdat het transport van de wapens en het trainen van Oekraïense troepen erdoor extra tijd kost. 

Daarnaast is er ook nog een extra zorg over de financiering van toekomstige hulppakketten. Hoewel het Pentagon nog altijd publiekelijk aangeeft dat het Oekraïne zal blijven steunen "zolang het nodig is", wordt de druk van rechts tegen de genereuze hulppakketten steeds groter.

Invloedrijke leden van de Conservatieve Partijen roepen al tijden dat er in de toekomst, als zij de meerderheid pakken, geen 'blanco cheque' meer zou zijn voor dergelijke uitgaven. Toch zal dit geen invloed hebben op de gesprekken van vandaag en is de kans klein dat Zelenski met lege handen terugkeert naar Oekraïne.

LEES OOK: China en Rusland vormen volgens Nederlandse inlichtingendiensten steeds grotere dreiging voor nationale veiligheid