De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe heeft zijn troepen bevolen zich terug te trekken van de westelijke oever van de rivier de Dnipro en dus uit de stad Cherson. Het besluit is ingegeven door de Oekraïense aanvallen in de buurt van de Zuid-Oekraïense stad.

In een tv-uitzending zei de Russische generaal Sergej Soerovikin, de opperbevelhebber van de troepen in Oekraïne, dat het niet langer mogelijk is om de stad Cherson te bevoorraden. Hij toonde zich een voorstander van het opwerpen van verdedigingslinies op de oostelijke oever van de Dnipro. “We zullen de levens van onze soldaten en de gevechtscapaciteit van onze eenheden redden”, zei Soerovikin. “Het is zinloos om ze op de westelijke oever te houden.”

Het besluit volgt op een al weken aanhoudende Oekraïense opmars naar Cherson en inspanningen van Rusland om meer dan 100.000 inwoners te evacueren uit de stad. Zondag meldde het pro-Russische bestuur van de stad dat Cherson geen stroom en water meer heeft door Oekraïense aanvallen op elektriciteitskabels.

De aankondiging markeert mogelijk een van de belangrijkste terugtrekkingen van Rusland en een potentieel keerpunt in de oorlog, die inmiddels bijna negen maanden duurt. De terugtrekking heeft ook symbolische waarde: Cherson was de eerste regionale hoofdstad die viel tijdens de Russische invasie van 24 februari en behoorde tot de gebieden die het Kremlin beweerde te annexeren na de referenda die het in september organiseerde. President Vladimir Poetin zei destijds dat de gebieden voor altijd Russisch zouden zijn.

Woensdag werd bekend dat een belangrijke brug ten oosten van Cherson is opgeblazen en volledig ingestort. Oekraïners speculeerden dat de brug door Russische troepen is opgeblazen ter voorbereiding op een terugtocht, maar een Oekraïense militaire analist sluit niet uit dat Oekraïne het heeft gedaan om Russische troepen te isoleren.

De door Rusland benoemde vicegouverneur van Cherson is omgekomen door een auto-ongeluk, melden Russische staatsmedia op gezag van de regiogouverneur. De 45-jarige Kirill Stremousov werd twee maanden na de Russische inval in Oekraïne in zijn functie benoemd.

Stremousov stond te boek als een van de prominentste voorstanders van de Russische bezetting en werd bekend door agressieve uitspraken op sociale media. De Oekraïense politie zocht hem voor hoogverraad. Op veel door Rusland benoemde functionarissen in bezet Oekraïne worden aanslagen gepleegd.

LEES OOK: Poetin annexeert in speech vier deels bezette Oekraïense provincies: vergroot dat de kans op een nucleaire oorlog?