Russische luchtaanvallen hebben een flink deel van het Oekraïense elektriciteitsnetwerk platgelegd. Om erger te voorkomen, hebben de Oekraïense autoriteiten drie Oekraïense kerncentrales uitgeschakeld.

“Deze winter zal hierdoor levensbedreigend zijn voor miljoenen mensen in Oekraïne”, zegt Hans Kluge, Europees directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op een persconferentie in Kiev. “De verwoestende energiecrisis, de beperkte toegang voor humanitaire hulp en het risico van virale infecties maken deze winter tot een geduchte test voor het Oekraïense zorgsysteem.”

“Het land wordt nu geconfronteerd met een energiecrisis bovenop de crisis waar het al in verkeerd door de oorlog en de pandemie. De helft van de Oekraïense energie-infrastructuur is beschadigd of vernietigd”, zegt hij. “Dit heeft nu al gevolgen voor de gezondheidszorg en de gezondheid van de mensen. Simpel gezegd gaat het deze winter om overleven.”

Kluge zegt dat de WHO meer dan 700 aanvallen op de zorginfrastructuur heeft geverifieerd sinds Rusland eind februari Oekraïne binnenviel. Door de voortdurende aanvallen op de gezondheids- en energie-infrastructuur vallen er steeds meer faciliteiten zoals ziekenhuizen uit, omdat ze geen elektriciteit, brandstof en water hebben. 

Al wekenlang zijn Russische troepen met drones en raketten aanvallen aan het uitvoeren op de kritieke infrastructuur van Oekraïne, waaronder het elektriciteitsnet. Door de aanvallen zitten miljoenen Oekraïners in het hele land zonder stroom en water, waardoor het leven in Kiev steeds uitdagender wordt, helemaal nu de winter snel nadert. 

De Amerikaanse generaal Mark Milley uitte vorige week dezelfde zorgen als de WHO. Hij zei tijdens een persconferentie dat de Russische aanvallen - waardoor sommige ziekenhuizen slechts gedeeltelijk operationeel zijn - het voor Oekraïne moeilijk hebben gemaakt om voor zijn zieke en oudere bevolking te zorgen.  

"Het doelbewust aanvallen van het elektriciteitsnet, waardoor buitensporige bijkomende schade en onnodig lijden van de burgerbevolking wordt veroorzaakt, is een oorlogsmisdaad”, zei Milley. "Met het aanbreken van de winter komen er vele gezinnen in de kou te zitten omdat ze geen stroom hebben. Het menselijk lijden van de Oekraïense bevolking zal hierdoor toenemen."

In de pas bevrijde zuidelijke stad Cherson worden nu zelfs vrijwillige evacuaties voor burgers georganiseerd, omdat er gevreesd wordt dat er de komende maanden vele doden zullen vallen als gevolg van de vrieskou. De stad kampt met een gehavend elektriciteitsnet.

Vorige week daalde de temperaturen flink in Oekraïne en viel zelfs de eerste sneeuw van het seizoen. De Oekraïense president Volodimir Zelenski raadde deze week zijn landgenoten daarom aan om het energieverbruik te beperken op plaatsen waar het systeem het meest onder druk lijkt te staan.

LEES OOK: Europese landen werken al jaren militair samen om in de gaten te houden wat Rusland op zee uitspookt – nu gaat het om cruciale infrastructuur