• Het Kremlin heeft naar verluidt een plan klaarliggen om president Vladimir Poetin naar Zuid-Amerika te laten vluchten als Rusland de oorlog tegen Oekraïne verliest.
  • Poetin zal volgens het ‘Noah’s Ark’ gedoopte geheime plan met zijn familie en enkele trouwe bondgenoten hoogstwaarschijnlijk naar Argentinië of Venezuela vluchten.
  • China was eerder ook een serieuze optie, maar zou zijn afgevallen omdat Chinezen niet van verliezers houden.
  • Lees ook: Hoe moet Rusland eruit zien als Poetin weg is?

Het Kremlin heeft een plan klaarliggen om president Vladimir Poetin naar Zuid-Amerika te laten vluchten als Rusland de oorlog tegen Oekraïne verliest. Dat schrijft voormalig speechschrijver voor Poetin en politiek analist Abbas Gallyamov in een post op Telegram.

Poetin zal volgens het ‘Noah’s Ark’ gedoopte geheime plan met zijn familie en enkele trouwe bondgenoten hoogstwaarschijnlijk naar Argentinië of Venezuela vluchten. China was eerder ook een serieuze optie, maar zou zijn afgevallen omdat Chinezen niet van verliezers houden.

Gallyamov zegt een betrouwbare bron binnen het Kremlin te hebben die hem heeft verteld over het plan. “Normaal deel ik geen verhalen van ingewijden, maar ten eerste vertrouw ik de bron volledig en ten tweede is de informatie veel te pikant.”

Volgens Gallyamov sluit de entourage van Poetin niet uit “dat hij de oorlog gaat verliezen, zijn macht zal verliezen en dringend ergens heen moet vluchten”.

Van de plannen voor een vlucht naar Argentinië kent de voormalig speechschrijver van Poetin geen details, maar over Venezuela wel. “Poetin heeft een goede persoonlijke relatie met de Venezolaanse president Nicolás Maduro”, zegt Gallyamov.

Het hoofd van de Russische staatsoliemaatschappij Rosneft, Igor Sechin, zou de leiding hebben over het project en in zijn rechterhand Joeri Koerilin een ‘man ter plaatse’ hebben in Venezuela. Koerilin nam in de zomer ontslag bij Rosneft en zou nu zijn contacten in het Zuid-Amerikaanse land aan het uitbouwen zijn.

Volgens Gallyamov heeft Koerilin het Amerikaanse staatsburgerschap en uitstekende connecties. “Hij studeerde aan de Universiteit van Californië in Hayward en werkte bij oliebedrijf BP”, schrijft hij op Telegram.

Gallyamov werkte van 2008 tot 2010 als speechschrijver voor Poetin. Sinds 2018 leeft hij in ballingschap in Israel. Sinds Rusland op 24 februari dit jaar Oekraine binnenviel, geeft hij regelmatig commentaar op het verloop van de oorlog. Business Insider kan zijn claims niet verifiëren.

LEES OOK: Poetin gebruikt nucleaire dreigementen om westerse landen bang te maken, zodat ze inpikken van Oekraïens grondgebied accepteren, volgens Amerikaanse analisten