• Na een radiostilte van tien weken heeft topbelegger Michael Burry weer van zich laten horen.
  • Burry waarschuwde eerder al tegen excessieve speculatie op de beurs en vindt nog steeds dat beleggers onverantwoord veel risico nemen.
  • Hij spreekt van de ‘grootste zeepbel aller tijden op alle fronten’.

Topbelegger Michael Burry geniet grote bekendheid in de beleggingswereld nadat hij in het boek ‘The Big Short‘ en de gelijknamige film werd geportretteerd.

‘The Big Short’ gaat over de periode rond de kredietcrisis van 2008 en de bijbehorende crash op de beurs en de huizenmarkt. Burry erkende deze zeepbel vroegtijdig en verdiende miljarden door zich hiertegen in te dekken.

Begin dit jaar liet Burry veelvuldig van zich horen op Twitter, met gepeperde uitspraken over onder meer Tesla en bitcoin, maar medio maart kondigde hij een pauze aan omdat zijn kritische tweets volgens Burry de aandacht hadden getrokken van de Amerikaanse financiële toezichthouder SEC.

Dinsdag liet Burry na een radiostilte van tien weken echter weer van zich horen, met een waarschuwing over de huidige stand van zaken op de financiële markten.

"Ik krijg altijd de vraag wat er aan de hand is op financiële markten. Het is heel eenvoudig: de grootste speculatieve zeepbel aller tijden op alle fronten. Met een factor 2. #FlyingPigs360."

De hashtag FlyingPigs360 verwijst naar een een bekend Engels gezegde over de beurs: "Bulls make money, bears make money, but pigs get slaughtered."

'Bulls' zijn beleggers die speculeren op een stijgende markt, 'bears' degenen die speculeren op een dalende markt en 'pigs' argeloze beleggers die niet goed weten waar ze mee bezig zijn.

Meerdere waarschuwingen van Burry

Burry heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat beleggers te hebzuchtig zijn geworden en dat er te veel risico wordt genomen met onrealistische verwachtingen over rendementen.

De topman van vermogensbeheerder Scion Asset Management verwijderde zijn Twitter-profiel begin april, nadat hij in eerdere maanden de alarmklok had geluid over het aandeel Tesla (waarin hij destijds een shortpositie had en dus speculeerde op een daling). Ook liet Burry zich kritisch uit over het aandeel Gamestop, de bitcoin, de dogecoin en het bredere beursklimaat.

Sinds respectievelijk medio april en begin mei zijn onder meer de bitcoin en de dogecoin flink gedaald, na het bereiken van recordniveaus in die maanden. Het aandeel Tesla kende in het jaar 2020 een sterke opmars, maar staat voor 2021 zo'n 14 procent in de min.

Burry heeft regelmatig geklaagd dat zijn waarschuwingen niet serieus worden genomen. Op Twitter gebruikt hij 'Cassandra' als bijnaam, een verwijzing naar een Trojaanse prinses uit de Griekse mythologie die vervloekt was door de goden: ze kreeg de gave om altijd juiste voorspellingen te doen, maar werd nooit geloofd.

Lees meer over beleggen: