• Een reeks opruiende tweets van de Amerikaanse topbelegger Michael Burry heeft de aandacht getrokken van beurswaakhond SEC.
  • Burry kondigde onder de hashtag #nomoretweets aan voorlopig te stoppen met Twitter.
  • Hij uitte zich de afgelopen tijd onder andere uiterst negatief over Tesla, bitcoin en NFT’s.

De opruiende tweets van de Amerikaanse topbelegger Michael Burry van de afgelopen tijd hebben de aandacht getrokken van beurswaakhond SEC, onthulde hij deze week zelf.

“Twitteren en in het nieuws komen waren voor de SEC klaarblijkelijk aanleiding om een bezoekje aan ons te brengen”, stelde de baas van hedgefonds Scion Asset Management in een inmiddels verwijderde tweet.

“Lovely”, ging hij verder en voegde daar de hashtag #nomoretweets aan toe om aan te geven dat hij in elk geval voorlopig stopt met Twitter. Hij linkte ook naar het liedje ‘Lovely’ van de hardcore punkband Suicidal Tendencies. Ook veranderde hij de coverfoto van zijn Twitter-account in een stapel stenen.

Burry werd beroemd toen hij halverwege het eerste decennium van deze eeuw profiteerde van de huizenbubbel in de Verenigde Staten. Dat werd vastgelegd in het boek en de film ‘The Big Short’.

Zijn Scion-fonds had eind 2020 voor 225 miljoen dollar aan Amerikaanse aandelen in bezit, waaronder aandelen van 30 miljoen dollar in farmaceut Pfizer en de bank Citigroup, en 20 miljoen in voedingsconcern Kraft Heinz.

De investeerder gebruikte Twitter om te waarschuwen tegen speculatieve bubbels in de markten en voorspelt een allesvernietigende crash. Hij uitte zich ook kritisch over Tesla en over bitcoinDogecoin, beleggingsapp Robinhood en de hype rond GameStop eerder dit jaar.

Aan de andere kant prees hij Volkswagen en zei Burry dat hij een aandeel had in Porsche SE, de grootste aandeelhouder van de Duitse automaker.

Burry gaf eerder deze maand al aan dat hij een pauze neemt van Twitter en liet zijn volgers weten dat hij zijn meningen duidelijk had gemaakt. Zijn laatste tweet wijst er niet op dat hij van plan is snel terug te keren op het platform.

Het is niet duidelijk welke tweets precies de aandacht hebben getrokken van toezichthouder SEC. Scion en de SEC hebben tot op heden nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar van Insider.

Burry is geen fan van NFT's

Recent liet Burry zich ook negatief uit over een nieuwe rage op de cryptomarkt: de zogenoemde non-fungible tokens (NFT's).

Burry veranderde eerder deze maand de coverfoto van zijn Twitteraccount in een screenshot van een citaat waarvan de Nederlandse vertaling luidt: "NFT's bestaan zodat cryptozwendelaars een nieuw soort tulpenbol hebben die ze kunnen verkopen voor echt geld, en te doen alsof ze geen tulpenbollen verkopen."

De quote komt uit het artikel 'NFT's: crypto grifters try to scam artists, again' dat afgelopen week door de Britse David Gerard is geplaatst op zijn blog Attack of the 50 foot Blockchain. Gerard schreef een boek met dezelfde titel waarin hij bitcoin, smart contracts en andere crypto-onderwerpen behandelt.

De quote die Burry deelde, is een "correcte beschrijving van het proces", schreef Gerard in een e-mail aan Insider. "De cryptowereld is altijd gegaan over het creëren van waardeloze digitale tokens om die te verkopen voor echt geld. Eerst bitcoins, toen altcoins, daarna ICO-tokens, vervolgens DeFi en nu NFT's."

'De intrinsieke waarde is 0'

"Je zou kunnen zeggen dat de waarde van iets wordt bepaald door wat de gek ervoor geeft. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de intrinsieke waarde van deze dingen nul is", vervolgde Gerard. "Je kan er zeker rijk mee worden, maar het is waarschijnlijker dat je ermee het schip in gaat."

NFT's zijn virtuele certificaten van eigendom en authenticiteit voor digitale items die veilig worden opgeslagen in een blockchain. Ze krijgen veel aandacht sinds een NFT voor digitale kunst vorige week voor 69 miljoen dollar werd verkocht op een veiling van Christie's.

Lees meer over NFT's: