• Hedgefondsen verwachten de komende jaren meer cryptomunten te gaan kopen, schrijft zakenkrant Financial Times.
  • Ook bij particuliere beleggers heerst een positief marktsentiment, blijkt uit een enquête van cryptobroker Voyager Digital.
  • Zakenbank Goldman sachs wil haar klanten in de toekomst ether-opties en -futures aanbieden.

Hedgefondsen verwachten de komende jaren meer cryptomunten te gaan kopen. Dat meldt zakenkrant Financial Times op basis van onderzoek van financieel dienstverlener Intertrust onder honderd hedgefondsen.

Uit het onderzoek blijkt dat er onder de beheerders van de investeringsfondsen groot vertrouwen is in de toekomst van digitale valuta.

Die bevinding sluit zich aan bij het marktsentiment van particuliere beleggers, zoals blijkt uit een enquête van cryptobroker Voyager Digital. Bijna 90 procent van de ruim 3.600 ondervraagden gaf aan hun cryptobeleggingen het komende kwartaal uit te breiden.

De hedgefondsen uit het onderzoek van Intertrust verwachten over vijf jaar gemiddeld ruim 7 procent van hun vermogen in cryptomunten te hebben geïnvesteerd.

Als dat percentage over die hele sector zou gelden, zou dat volgens het onderzoek betekenen dat er dan in totaal zo'n 312 miljard dollar in munten als de bitcoin wordt belegd. Het is niet bekend hoeveel de investeringsfondsen op dit moment in cryptomunten hebben geïnvesteerd.

Scepsis onder traditionele vermogensbeheerders

Het enthousiasme van de hedgefondsen staat in contrast met de scepsis van traditionele vermogensbeheerders. Velen van hen maken zich zorgen over de grote koersschommelingen en ze vragen zich af hoe digitale valuta in de toekomst worden gereguleerd.

Onder de sceptici is ook Andrew Bailey van Bank of England. Crypto's "fluctueren te veel in waarde", zei de gouverneur van de Britse centrale bank maandag. "Dat is ook waarom ze, over het algemeen, niet geschikt zijn als betaalmiddel."

Lees ook: Verbied de bitcoin en andere cryptomunten in Nederland, bepleit baas van CPB: crash dreigt

Hedgefondsen zijn doorgaans bereid wat meer risico te nemen dan traditionele vermogensbeheerders.

Maar ook grote banken als Goldman Sachs tonen interesse in de van tijd tot tijd extreme cryptorendementen. Als onderdeel van de uitbreiding van het cryptoaanbod, wil de bank haar klanten in de toekomst ether-opties en -futures aanbieden.

Over de recente ineenstorting van de cryptoprijzen zegt Mathew McDermott, algemeen directeur bij Goldman Sachs, dat "institutionele adoptie zal toenemen". "Ondanks de prijscorrectie, zien we nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid interesse in crypto's."

Een bitcoin is dinsdag ruim 40.000 dollar waard. Dat is ongeveer 25.000 dollar minder dan het recordniveau van bijna 65.000 dollar dat half april werd bereikt.

De daling wordt onder meer toegeschreven aan vrees voor strengere regelgeving en de ophef over het hoge energieverbruik bij het minen van digitale munten zoals bitcoins.

[activecampaign form=28]

Meer crypto? Bekijk ook deze stukken eens: